На първо четене: Минималната заплата става 850 лева

Най-сетне минималната заплата се обвързва със средната. От БСП предлагат тя да се изчислява на база последните 12 месеца, от ПП - последните 6 месеца

Йорданка Веселинова 08 декември 2022 в 11:11 3759 1

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Законопроектът е внесен от БСП

Депутатите вдигнаха минималната заплата на 850 лева. Това се случи с приетия на първо четене законопроект за изменение на Кодекса на труда, който мина със 175 гласа "за" и 3 "въздържал се" (2 от ГЕРБ-СДС и 1 от ДБ).

В момента минималната работна заплата в страната е 710 лева, което означава, че увеличението е с почти 20 процента.

В края на ноември законопроектът мина с пълно мнозинство на първо четене в Комисията по труда, социалната и демографската политика. Според предложението на БСП минималната работна заплата следва да е в размер не по-малък от 50% от средната брутна заплата за периода от последните 12 месеца. Обвързването на минималната със средната заплата е заложено в директива на ЕС. Такива предложения имаха и партиите по време на предизборната кампания.

"Проблемът, който имаме, се казва служебно правителство", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Тя припомни, че през август служебното правителство обеща увеличение на минималните заплати на 770 лв., но по-късно се отказа и на 1 ноември, с ден закъснение и в противоречие със Закона за публичните финанси, внесе удължителен закон, а не нов закон. Нинова е на мнение, че с този ход кабинетът на Гълъб Донев замразява доходите.

"Най-сетне стигнахме до важните теми", отговори експремиерът и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

След като БСП дружно с ДПС и ГЕРБ-СДС прекрояваше Изборния кодекс, почти два месеца след първия работен ден на 48-ото НС в зала най-сетне започнаха да се гледат законите, които отговарят на предизборните обещания на партиите.

Петков заяви, че парламентарната му група ще подкрепи текстовете, тъй като вдигането на минималната заплата е сред 16-те приоритета на ПП. Той добави, че между двете четения ще предложат минималната заплата да е 50% от средната, изчислена на базата на последните шест месеца. По думите му така доходите ще са по-справедливи, особено в условия на инфлация.

Бившият социален министър от ГЕРБ Деница Сачева заяви, че всички в залата искат да вдигат заплати, но в предложението на БСП липсва оценка на въздействието. Тя цитира служебния финансов министър Росица Велкова, която преди месец обяви, че вдигане на минималната заплата с 10 лева струва на бюджета 50 млн. лв. Сачева изрази съмнения, че такова рязко увеличение на минималната заплата може да стимулира сивата икономика.

Георги Георгиев от "Възраждане" заяви, че групата му ще подкрепи предложението на левицата, но поиска по-малък данък върху печалбата за микро и малкия бизнес.

"В България не трябва да има работещи бедни" - с тези думи Севим Али от ДПС заяви, че парламентарната му група ще подкрепи законопроекта, но ще направи предложения между двете четения.

Лилия Недева от "Български възход" също декларира подкрепа за законопроекта, но също прогнозира ръст на сивата икономика. Тя поиска срокът за предложения между двете четения да бъде удължен на 14 дни. Деница Сачева от ГЕРБ-СДС също излезе със сходно предложение. Това на практика означава, че минималната заплата няма да се вдигне от началото на 2023 г. Заради това от "Продължаваме промяната" са направили сходно предложение, касаещо увеличаването на минималната заплата, в закона за удължаване на бюджета, който ще бъде разгледан до края на годината.

В крайна сметка идеята на БВ за по-дълъг срок за предложения не мина. Депутатите имат 7 дни, за да предложат редакции. След това текстовете се връщат за второ четене в комисия, а след това отново в зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

08.12 2022 в 11:27

А така, дотук добре, спасиха Герб популярната кожичка.

Как сега ще намалят корупцията и увеличат ефективността на българската икономика, като си самоизчегъртат калинките? Ми нье