Красимир Вълчев: Бюджет'2022 ще доведе до обедняване

Александра Маркарян 14 февруари 2022 в 16:59 2228 0

Снимка ГЕРБ

Проектобюджетът за 2022 г. ще доведе до обедняване, коментира финансистът, бивш министър на образованието и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев.

"Нашето съмнение е, че Асен Василев харесва инфлацията, защото с едната ръка взема 10 единици, а с другата връща 5. За последната година и половина кумулативната инфлация по наши разчети ще достигне 20%. Близо 1 млрд. лева Асен Василев събра от поскъпването на тока и 10 млрд. лева от високата инфлация, за която лично финансовият министър е виновен заради закъснелите компенсации за бизнеса. Същевременно правителството иска кредит в размер на близо 8 млрд. лева. Питаме къде са тези 10 млрд. лева, но никой не ни отговаря“ – категоричен бе Вълчев на пресконференция.

Красимир Вълчев: Големият проблем на този бюджет е инфлацията, която е най-силният данък

Избраният от Стара Загора народен представител коментира и ангажимента на България по Плана за възстановяване за закриване на въглищните централи, което би причинило сериозен икономически удар по Старозагорския район. Там основното препитание на хората е свързано именно с "Мини Марица-изток". "Единствената работеща формула е да бъде запазено производството на електрическа енергия от въглища с намаляване на въглеродните емисии, но управляващите не мислят в тази посока" - посочи Вълчев. Според него мнозинството "очевидно не може да се справи с Плана за възстановяване и устойчивост".

Според министъра на енергетиката Александър Николов близо до Стара Загора може да бъде изграден завод за батерии за съхраняване на електроенергия с 6000 мегавата капацитет, които да се ползват за подаване в енергийната система. По този повод Вълчев коментира, че заявката за закупуване на батерии за съхраняване на енергия ще се окаже "най-скандалният и лобистки проект".

По информация на ГЕРБ за него са предвидени 1,5 млрд. лева. Оттам отбелязват, че батериите имат ограничен срок на живот от максимум 4 години.

"С реализирането на тези намерения ще бъде закрит поне един рудник в "Мини Марица-изток" и ще бъдат съкратени най-малко 3000 души. На практика на 13 септември 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев отидоха в Раднево да излъжат миньорите“ – добави Красимир Вълчев.

Депутатката от ГЕРБ Илиана Жекова - бивша директорка на Бюрото по труда в Казанлък, също избрана от Стара Загора - посочи, че не вижда в проекта на бюджет нищо социално, но вижда противоречия. Тя даде за пример намаляването на безработицата и, същевременно с това, увеличаване на броя хора, които ще получават социални помощи. Не са заложени нови социални политики, отбеляза тя. Съществуващите били заложени от ГЕРБ и днес вече не били достатъчни.

"В проекта на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване не виждаме политики, които да стимулират бързото връщане на пазара на труда на жените преди края на майчинството им. Парламентарната група на ГЕРБ - СДС внася предложение между първо и второ четене обезщетението при неизползван допълнителен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, да бъде в размер на 100% от парите, които майката получава през втората година, а не както сега 50%. Това дава право на избор на жената - да се върне на работа и да получава 100% от обезщетението за неизползвания срок на майчинството си, плюс работната си заплата, или да остане да отглежда детето си до навършването му на 2 години“ – каза Илиана Жекова.

Според Вълчев управляващите водят нечестна политика спрямо общините с въвеждането на безплатни детски градини. "Компенсацията от държавата е недостатъчна и ще доведе до фалити, защото е предвидено да покрива само таксите, които досега местните администрации събират от родителите. Тези такси обаче покриваха предимно разходите за храната на децата. На фона на растящите цени за отопление и на храните, общините ще трябва да дофинансират услугата за сметка на други дейности. Всичко, което прави мнозинството води до обезкървяване и омаломощаване на общините и на бизнеса“ – заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови