Депутатите гласуваха на първо четене детските градини и ясли да станат безплатни

Парламентът прие промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

Йорданка Веселинова 09 февруари 2022 в 21:48 4158 1

Снимка parliament.bg

Със 152 гласа "за", 0 "против" и 11 "въздържал се" депутатите приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Чрез преходните и заключителните разпоредби на законопроекта детските градини и ясли стават безплатни, а данъкът върху лихвите по влогове се отменя.

Предвижда се също отпадането на данъка върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи за лично ползване или свързани с наетия персонал. От 1 януари 2023 г. те трябва да се третират като непризнати разходи.

Освен това непаричните доходи на физическите лица няма да бъдат облагани с данък.

В законопроекта е заложено още през 2022 г. работодателите, които не са предоставили на служителите си дължимите ваучери за храна, да ги предоставят заедно с ваучерите за следващия месец. Те също не следва да бъдат облагани за всеки от месеците, за които се отнасят предоставените купони.

В преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се изменят и Законът за предучилищното и училищното образование, Законът за здравето и Законът за местните данъци и такси и се предлага отпадането на таксите за детските градини и яслите.

Променя се и Законът за изменение и допълнение на Данъчно-процесуалния кодекс и месечните обезпечения и обезщетения за 2021 г. по Закона за управление на отпадъците. С промяната се предлага тези суми да останат по сметките на общините и да се разходват с решения на общинските съвети.

Петър Петров („Възраждане“) атакува проектозакона - заради промяната на други закони чрез преходните и заключителните разпоредби. Той заяви, че това не е прозрачно управление, каквото обещаваха управляващите.

Същият казус предизвика скандал, тъй като с преходни и заключителни разпоредби в проектобюджета за 2022 г. се изменяха редица други закони.

Скандал в правна комисия: Променят ли се закони чрез заключителни разпоредби на проектобюджета

Любомир Каримански от ИТН, вносителят на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, заяви, че между двете четения ще се промени данък "уикенд".

Очаква се законопроектът да се върне в комисии за редакции и второ четене, а след това да бъде гласуван окончателно в зала. Срокът за предложения преди второ гласуване в зала беше намален на 5 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

10.02 2022 в 09:18

тези мерки се градят върху силна икономика

пак единодушно и овчедушно са гласували крайно леви мерки, без да гледат можем ли да си го позволим

според мен, не е време за това. време е за икономически мерки за засилване на бизнеса, за да се напълни хазната първо

но българина учи бавно и по трудния начин, ако изобщо