Кирил Петков още не е говорил с президента, не знае дали остава в новото правителство

Кирил Петков и Асен Василев отидоха при миньорите от Марица Изток, отрекоха срещата да е предизборна

OFFNews 13 септември 2021 в 14:11 3389 3

Министърът на икономиката Кирил Петков все още не е провел разговор с президента Румен Радев по повод евентуалното му участие в новото служебно правителство и не знае дали ще бъде част от него. Това обяви той в Раднево днес.

Той отказа да коментира и дали ще обяви участие в нов политически проект, след като си спечели огромна популярност като икономически министър заради разкритията за злоупотреби на ГЕРБ в Българската банка за развитие, Държавната консолидационна компания и др.

Днес Петков и другият заподозрян в новия политически проект, колегата му Асен Василев бяха на посещение в Раднево и Стара Загора, където си срещнаха със синдикатите в "Мини Марица - изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2.

Двамата се включиха и в подписката за запазване на въглищния комплекс и работните места, която вече събра подкрепата на над 100 хиляди души. Министър Петков отрече срещата да е предизборна и посочи, че е обещал на синдикатите да дойде на място.

"За нас хората са много важни, говорим за над 10 000 работещи, засегнати са 20 000 с техните семейства. Не може да правим планове само на база стратегии трябва да имаме обратната връзка, да дискутираме с тях и затова сме тук. Това не става от София, става от Раднево", каза министърът на икономиката.

Според него една от приоритетните индустриални зони, които трябва да се създадат в бъдеще, трябва да бъде именно в района на Раднево и Стара Загора.

"Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да го обединим с нашите стратегии за плана за възстановяване, в който един от приоритетите са индустриалните зони", каза Кирил Петков.

Министърът на финансите Асен Василев допълни, че освен от плана за възстановяване трябва да се планират и средствата от Фонда за справедлив преход, които са 1.3 млрд. лв. и са специално за въглищните региони.

"Работата по това още не е започнала и затова е важно да чуем какви идеи имат хората, за да започнат да се планират", каза Василев.

Той припомни, че Маришкия басейн дава около 40% от електрическата енергия на страната, без да се ползват вносни суровини.

"Много е важно тези 40% да си останат наши, да не зависим от внос на суровини", коментира финансовият министър.

Той коментира и промяната в бюджета, който предвижда увеличени разходи за пенсиите, като бе
категоричен, че това няма да увеличи данъците и осигуровките.

"Няма такова нещо. Разчетите ги дадохме на бюджетна комисия, спокойно може да се поеме абсолютно
всичко като увеличение без да се пипат данъците“, каза финансовият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

3

sawall

13.09 2021 в 19:25

Браво на тях, обаче реално въглищата ще са следващия Булгартабак - това е остаряла и мръсна индустрия, на която вече се гледа с все по-лошо око по света. Стратегията е плавно да се премине към нови възможности за работа за тези хора, а не да се пази и субсидира нещо морално остаряло до последно. И после Пеевски да го открадне и разграби.

1896

1

Simo

13.09 2021 в 17:28

Браво, похвално. Колко от политиците ни до сега отидоха на място в маришкия басейн да чуят мненията на хората. На мен не ми е известен такъв, ако някой знае да пише тук.