Енергийният министър дава "Южен поток България" на прокурор

Компанията увеличи капитала си в разрез с решението за замразяване на проекта

OFFNews Последна промяна на 19 август 2014 в 11:09 4091 11

Министерството на икономиката и енергетиката дава компанията "Южен поток България" на прокуратурата. Причината е, че компанията е увеличила капитала на дружеството в разрез с решение на служебния министър Васил Щонов за замразяване на всички дейности по изпълнение на проекта за газопровода.

Това се казва в прессъобщение на Министерството на икономиката и енергетиката, изпратено днес.

Компанията е увеличила капитала си до 397.6 милиона лева. Решението, взето на 12 август, е вписано на 18 август в Търговския регистър.

"Това действие от страна на ръководството на “Южен поток България” представлява нарушение на протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август 2014 г. да се прекратят всички действия по проекта до привеждането му в съответствие с европейското законодателство", се казва в прессъобщение на МИЕ.

От министерството уточняват и хронологията на събитията, според която още на 7 август служебният министър Щонов е изпратил писмо до БЕХ с нареждане да се преустановят всички действия по изграждането на газопровода “Южен поток”.

На 8 август 2014 г., по време на среща с изпълнителните директори на “Южен поток България” и БЕХ, Щонов подчертал, че всички дейности по проекта трябва да се прекратят и е набелязал стъпките, които трябва да се предприемат, за да се приведе проектът в съответствие с европейските изисквания.

На 11 август Щонов издава протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта. В същия ден, изпълнителният директор на БЕХ изпраща нарочно писмо до г-н А.Б. Милер, председател на управителния съвет на ОАО “Газпром”, с копие до ръководството на “Южен поток България”, с което изрично се разпорежда ръководството на “Южен поток България” да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.

Въпреки това, на 12 август, в 16:23 ч. ръководството на „Южен поток България” подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в търговския регистър на 18 август.

Проектната компания “Южен поток България” е 50% собственост на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и 50% собственост на ОАО “Газпром”. Съветът на директорите се състои от пет члена и всички решения се взимат единодушно. Компанията се представлява от двама изпълнителни директори заедно.

"Министерството на икономиката и енергетиката вярва, че действията на ръководството на "Южен поток България" не защитават интересите на Българския енергиен холдинг в дружеството и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи", се казва в прессъобщението.

Според информация на МИЕ, увеличаването на капитала само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него. Старт на изграждането на „Южен поток” на българска територия ще се осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта, което е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на “Южен поток България, уточняват от МИЕ.

"Служебното правителство подкрепя проекта „Южен поток“ на българска територия, но той следва да се реализира единствено при пълно спазване на европейските правила", подчертават от министерството.

През месец юни Европейската комисия стартира наказателна процедура поради съмнения, че проектът не съответства на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и при избора на изпълнител за изграждането на българското трасе са нарушени правилата на европейския вътрешен пазар.

"Министерството на икономиката и енергетиката ще окаже пълно съдействие на Европейската комисия по всички въпроси, свързани с проекта „Южен поток", се казва още в прессъобщението на МИЕ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!