Quantcast

Енергийният министър забрани на БЕХ дейности по "Южен поток"

OFFNews Последна промяна на 18 август 2014 в 19:20 3047 5

Васил Щонов

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по "Южен поток", докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия.

Това съобщиха от министерството на икономиката и енергетиката.

С писмо служебният министър нарежда на енергийния холдинг да бъде прекратено възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта "Южен поток".

След заседание на 11 август 2014 г. БЕХ взе решение да не участва в увеличаването на капитала на проектната компания "Южен Поток България" АД, за което е дадено разрешение от министъра на икономиката и енергетиката на 11 декември 2013 г.

Министър Васил Щонов задължава енергийния холдинг да окаже пълно съдействие на Европейската комисия по въпросите, свързани с наказателната процедура до привеждането на проекта в съответствие с европейското законодателство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.08 2014 в 21:54

Къде са доказателствата, че Южен поток е полезен за България? За нуждата от международен проектен одит и независими анализи на всички големи проекти

Тезата - ние сме за Южен поток, но по европейски критерии, не е достоверна теза. Нито един от заявилите подобна позиция не е възроптал срещу погазването на същите тези европейски критерии за задължителна откритост и прозрачност в тръжните процедури, за съответствие на вътрешните правила на европейския пазар, на принципите на проектното банкиране. За тези хора е допустимо да се стартира проект при тотална липса на информация и прозрачност.

Питам господин Щонов, който подкрепя Южен поток, как на фона на кризата в енергийния сектор, острия недостиг на ликвидност и нуждата от преоценка на инвестиционните ни ангажименти, как точно разбра, че именно Южен поток е проекта, който ще оздрави енергетиката и стабилизира ситуацията. От какви документи разбра, че приходите по него са сигурни, а разходите целесъобразни?

Публикувано Yesterday от Ilian Vassilev

http://idvassilev.blogspot.com/

18.08 2014 в 20:21

Купувайте пернишки печки, които имат комини, че тая зима ще се кара на твърдо гориво.

18.08 2014 в 20:14

Интересно, като спре газта през зимата, дали Кейбългая ще е още тук?
Дали гърците ще ни клатят с петорни цени за реверсивното газоподаване?
Или ще купуваме втечнен природен газ от Катар, който ще разтоварваме неивестно къде?

18.08 2014 в 19:28

"Министър Васил Щонов задължава енергийния холдинг да окаже пълно съдействие на Европейската комисия по въпросите, свързани с наказателната процедура до привеждането на проекта в съответствие с европейското законодателство"

Превод в ефир:

Няма да правите нищо докато не направим така законите и търговете, че само германските фирми изпълнители и доставчици да могат да ги спечелят.Вие кво си мислите..че ви ги даваме тия заеми да си развивате икономиката ли?? Оооооо тотално сте се заблудили!

18.08 2014 в 19:26

Кога изникна тая мухоморка.