“Газпром“ заменя украинските санкции срещу гаранции от ЕС за „Южен поток“

OFFNews 12 август 2014 в 11:27 4133 7

Украинската газова компания „Нафтогаз“ предложи на „Газпром“ да продава газ на руско-украинската граница на компании от ЕС, за да избегне санкциите на Украйна срещу Москва, които се очаква да бъдат приети днес.

Ако се съгласи на тази схема обаче, „Газпром“ ще поиска ЕС да подкрепи проекта „Южен поток“, като компанията би се съгласила само временно на подобна мярка, обявиха енергийни експерт, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Украинският парламент обсъжда днес санкциите, които Киев ще въведе срещу Русия. Върховната Рада обсъжда 26 вида ограничения срещу руската страна, в това число замразяване на активи, спиране на финансови операции, както и пълна или частична забрана за транзит на ресурси.

В санкциите може да се включи и транзита на газ през Украйна.

Ако такива санкции бъдат въведени, е възможно Русия да сключи договори за продажба на газ с компании от страни членки на ЕС, обявиха от „Нафтогаз“. За да целта обаче европейските компании ще трябва да подпишат договори с „Нафтогаз“.

Ако бъдат въведени санкции за транзит на газ, това ще засегне не само Русия, но и ЕС, тъй като в момента 15 европейски държави получават през украинска територия между 30 и 100 процента от необходимия им газ.

Предложената от украинската газова компания схема е изгодна както за европейските потребители, така и за Украйна, тъй като цената на газа на границата ще бъде твърде привлекателна, уверени са експертите. Русия също ще остане доволна от тази договорка, тъй като ще продава газа на европейски цени и ще получава редовно парите си, допълват експертите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!