Регионалното министерство изпрати в съда 12 жалби по „Южен поток“

OFFNews 13 август 2014 в 16:48 3881 1

Министерството на регионалното развитие изпрати във Върховния административен съд дванадесетте подадени жалби срещу издаденото разрешение за строеж на подобекти по проекта „Южен поток“.

Във ведомството са получени жалби от Радан Кънев, Сдружение „Гражданска лига за България“, ПП „Национален фронт за спасение на България“ и ПП „ВМРО-БНД“, Институт за зелена политика, Политическа партия „Зелените“, „Б ЕНД Б КОНСУЛТ“ ЕООД, Национална асоциация „Българско черноморие“, Антраник Ташчиян, Живка Василева и Емилия Балчева.

Повечето от жалбоподателите оспорват както разрешението за строеж по същество, така и предварителното му изпълнение.

МРР не поддържа предварителното изпълнение на издаденото разрешение за строеж.

Аргументите на министерството за това са следните:

Разрешителното за строеж на „Южен поток“ от края на юли 2014 г. е административен акт, а не тръжна процедура, поради което може да бъде издадено. Допуснатото предварителното изпълнение обаче би довело до усложнения, защото наказателната процедура на Европейската комисия срещу България не е приключила. Така на практика е възможно предварителното изпълнение, вместо да защити държавния интерес, да доведе до вреди за държавата.

На 3 юни тази година с официално писмо Европейската комисия е уведомила България за образувана процедура за неизпълнените й задължения по проекта. Комисията счита, че заради потенциалното нарушение на европейското законодателство и възможните последици, българското правителството трябва да спре възлагането на всички тръжни процедури и да се въздържа от сключването на договори.

Бившият министър-председател Пламен Орешарски с писмо от 31.07.2014 г. до членовете на Министерския съвет припомня публично заявената си в началото на юни позиция за спиране на дейностите по изпълнение на проекта до окончателно приключване на наказателната процедура. Ексминистърът на регионалното развитие Десислава Терзиева издава оспорваното разрешение за строеж на 31 юли 2014 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката