Демократична България иска забрана на рекламата на хазарт

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2020 в 18:25 1598 5

Демократична България предлага рекламата на хазарт да се третира наравно с тази на тютюневи и алкохолни изделия, както и да бъдат въведени ограничения в разпространението на талончета в хранителните магазини и търговските вериги.

Според извънпарламентарното обединение Законът за хазарта страда от редица пороци, включително и от включените в него лобистки текстове.

Отчитайки последните редакции на закона като потенциален риск за безконтролно одържавяване и монополизиране на отделни сектори от икономиката, ние сме убедени, че са крайно необходими качествени и адекватни изменения на закона. Одържавяването не е панацея и няма да реши нито един от проблемите в сферата на хазарта, защото, нито ще защити гражданите от порочните хазартни практики, толерирани от депутатите и допускани от Държавната комисия по хазарт, нито ще създаде адекватна възможност на бизнеса да работи в сферата при определени допустими граници, категорични са от ДСБ, Зелено движение и Да, България.

Според демократите скорошните изменения на закона, изтъргувани от т.нар. Патриоти, всъщност са задълбочили проблемите и превърнали лотарията в новата финансова пирамида на държавата.

От ДБ изреждат какво са “постигнали” тези изменения:

1. „Спасиха“ частните организатори, като не предвидиха ред за изплащане на настоящите печалби, нито за възстановяване на закупените от разпространителите лотарийни билети. В резултат, потърпевши са малкият и среден бизнес, а не допусналите този хаос.

2. Не ограничиха рекламата и разпространението на лотарийни игри, а само прехвърлиха бизнеса.

3. Не потърсиха никаква отчетност от министъра на финансите и министъра на младежта и спорта за парите от хазарт, нито засегнаха необходимостта от преструктуриране на държавната комисия по хазарт, чийто принципал е министърът на финансите.

4. Чрез репресивно одържавяване на частна инициатива се цели да се подпомогне държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ като му се създаде монополно положение.

Според десните в момента управляващите използват монополизацията, за да прикрият неспособността си да се справят с истинските проблеми и да предложат на гражданите работещи решения, които биха защитили обществото, както и да скрият дългогодишното си сътрудничество с определени олигархични кръгове за подпомагане на техните бизнес модели.

Настояваме прокуратурата да разследва министър Горанов за хазартните такси, както и Министерство на младежта и спорта, където са потъвали крупни суми от вноски за социално отговорно поведение на организаторите на хазарт, заявяват от Демократична България.

Те искат и Министерство на финансите и Народното събрание да започнат да изпълняват задълженията си по Закона за хазарта за превеждане на субсидия за Национален фонд Култура в размер на 10% от събраните държавни такси.

Според Демократична България е необходима забрана за рекламиране на хазартни игри, ограничаване на разпространението на “игрите на късмета”, като такива да могат да се организират само в определени за тази цел помещения.

Искаме да изгоним хазарта от хранителните магазини и търговските вериги. Не искаме до хляба да се продават “игри на късмета”, които обещават на българските граждани, че с търкане на картончета ще живеят щастливо и охолно. Това може да се осъществи чрез промени, които да регламентират разпространението на лотарийни билети и моментни игри, с оглед важността да няма улеснен достъп от беззащитни обществени групи, посочват от обединението и настояват за оставките на министрите Владислав Горанов и Красен Кралев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8435

5

Jinx

27.02 2020 в 17:40

Те тия скоро ще поискат забрана на алкохола и на късите поли…

8860

4

newfoundland

26.02 2020 в 18:59

То и милиони хора по света искат да бъдат космонавти, ама не става …

2015

3

No matter what

26.02 2020 в 16:22

За тези има ли въпрос, на който да нямат мнение и да не пледират с него за писане на активи? Избори идват, нали така :)

11009

2

случайно прочетох

26.02 2020 в 14:16

Добре ще е да се забрани и рекламата на бързи кредити.
Предлагам също да се затворят казината, а билетчета да се продават само в тото пунктовете.

Да се вземе решение за един град, като Видин, например и там да има казина и т.н., но само там.
Така зависимите и даващите кредити ще са на куп.

2000

1

Liuba

26.02 2020 в 13:50

И днес покриха бройката за предложение и/или позиция, и този път, както винаги, предложението им е супер закъсняло. Що ли само се хабят да пишат, по-добре да се заемат с нещо по-смислено.