Версия: Спецслужбите подговят атентати в Русия, за да оправдаят инвазията в Украйна

OFFNews 14 април 2022 в 23:06 7105 6

Владимир Осечкин

Един от вариантите, който е предложен на Путин за мобилизация на обществените настроения, е сценарият за организиране на терористични актове на руска територия. Това заяви в интервю за ТВ канала "Украйна 24" Владимир Осечкин.

Владимир Осечкин е ръководител на правозащитния проект „Не на ГУЛАГ” - организация, която разполага с мрежа от активисти в Русия, в това число и сред служители от силовите структури. Основната цел на "Гулагу-нет" е разкриване на истината за местата за изтърпяване на наказания и за репресиите по отношение на инокомислещи в Русия.

Ето основните акценти от интервюто на Осечкин пред ТВ канала "Украйна 24":

Обстановката в момента налага да си припомним как серията терористични актове в Русия през 1999 г. доведоха до това, че обществото като цяло изпадна в „див транс”, в страхова невроза и в пълно безсилие. И именно това позволи на силовите структури да заграбят фактически властта и да я предадат в ръцете на един „чекист”.

Т. нар. „транзит на властта” от Елцин се изрази в предаването на „ключовете от Кремъл” на подполковника от КГБ Путин.

Психозата във връзка с актовете на терор им позволи да избегнат недоволството сред огромната маса от населението, че „чекисти” и „кагебешници” узурпират властта. На основата на тези взривове политтехнолозите и PR-ите, които се възползваха от страшния ефект върху обществото, помогнаха на Путин да укрепи властта си.

Днес наблюдаваме ерозия на доверието към Путин. Нарастват настроенията, осъждащи войната в Украйна, за изтегляне на войските. Не може да става дума за някаква „мобилизация” на обществото в полза на военната кампания. В редица военни поделения в Русия и сред войските в Украйна зачеставят отказите за участие в „специалната военна операция”. В подразделения на Руската гвардия има случаи на колективни неизпълнения на заповеди. Съпротивата против участието в тази „касапница” нараства.

Според данни, с които разполага „Не на ГУЛАГ”, един от вариантите, който е предложен на Путин за мобилизация на обществените настроения, е сценарият за организиране на терористични актове на руска територия.

Информация по този въпрос е постъпила в „Не на ГУЛАГ” на 9 април. Източникът от специалните служби е настоявал за максимално широко и незабавно разпространяване на тази информация. Чрез „Не на ГУЛАГ” той е отправил призив към своите колеги от Федералната служба за сигурност, от регионалните служби на ФСБ в граничните райони с Украйна, да се противопоставят на готвения замисъл. Според него, в операцията са били задействани диверсионни групи на „една от спецалните служби на Русия” и местна агентура на ФСБ.

В крайна сметка целта била да се създаде атмосфера, способстваща успеха на скритата мобилизация, провеждана в момента в граничните райони, както и за активизиране на настроенията във войската за решителени действия против Украйна.

Очаквало се с подобни терористични актове, които „естествено” ще бъдат приписани на украинската страна, да се повиши градусът на „антиукраинска фобия” и на „войнстващата истерия” за победа над Украйна на всяка цена.

Защото сред обществото проникват настроенията, повлияни от деградиращия морален дух на войската - от това, че в сегашния си състав руската армия няма победи, оттегля се и търпи поражения.

В по-общ план „Не на ГУЛАГ” оценява, че „една от групите” в Кремъл се стреми да провокира ескалация вътре в Русия - за постигане на обрат в обществените насторения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-690

6

nms

16.04 2022 в 10:29

Малкото кагебейстко джудже дойде на власт точно с атентати и война с Чечня , няма как да измисли нещо различно.
А сега прави това което Садам в Ирак и го чака същата участ.Всички диктатори свършват по един начин.

-85

5

Агент 001

15.04 2022 в 04:59

Ако всички русофили продължават да пикаят газ, спокойно можем да минем и без руски доставки.

900

4

Kaliende

15.04 2022 в 02:39

И ви казаха на вас, та да ни светнете, нали? ...

11568

2

PetarD

15.04 2022 в 00:05

Нищо ново.