Сводка на войната 10.05.23: Твърде много ли очакваме от украинската контраофанзива?

Александър Леви и Катрин Гишар 10 май 2023 в 20:00 3162 0

Олексий Резников

Снимка Getty Images

Олексий Резников

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Руска ракета се е разбила в Полша, на повече от 400 км от границата с Беларус. Според полската военна експертиза, чиито резултати научаваме едва сега, това е била крилата ракета Х-55, вероятно изстреляна от стратегически бомбардировач, която може да достигне цели на разстояние над 2 000 км. В този случай отломките ѝ са намерени в гора близо до град Бидгошч. Ракетата е изстреляна в средата на декември 2022 г.; тогава полските власти предположиха, че става въпрос за украинска зенитна ракета - което се случи през януари 2023 г. - или че е полска ракета, загубена по време на армейски учения. Но техническият анализ вече е без апелационен: това е Х-55, която е на въоръжение само в руската армия.

Луксозни резиденции в Прага за руски производител на ракети. Твърди се, че Борис Обносов, ръководител на холдинга Тактическое ракетное вооружение, който произвежда крилати ракети, притежава чрез зет си и дъщеря си Олга имоти в чешката столица на стойност над 8 млн. евро. Това разкрива последното разследване на Фонда за борба с корупцията, основан от Навални. Според разследването директорът на този холдинг, който е подложен на международни санкции, е горд собственик на луксозна къща в жилищен район на Прага, както и на пентхаус, в който официално живеят зет му Ростислав Зориков и съпругата му Олга. Фондът е поискал тези имоти да бъдат конфискувани в рамките на международните санкции срещу холдинга.

Прокремълският Телеграм канал "Рибар" е обезпокоен от дейността на американски дрон в Черно море. Според анализаторите на този канал с близо 1,1 млн. абонати, американският RQ-4B Global Hawk, излитащ от италианската военновъздушна база Сигонела, от два дни е много активен в югоизточната част на акваторията на Черно море, между турския и грузинския бряг. Според "Рибар" този тип дрон, който може да лети на много голяма височина, в момента се използва за наблюдение на Грузия и руския Краснодарски край и чак до Каспийския регион, откъдето редовно излитат стратегически бомбардировачи, за да нанасят удари по Украйна. Обсегът му позволява също така да следи какво се случва в Нагорни Карабах, спорна територия между Армения и Азербайджан, където "Рибар" прогнозира възобновяване на военните действия. На 14 март руски изтребители прихванаха и умишлено предизвикаха падането на друг американски дрон - MQ-9 Reaper, действащ край бреговете на Крим.

Украинска контраофанзива: Киев се опитва да снижи съспенса. Няколко изявления от Киев се опитват да омаловажат значението на дългоочакваната украинска пролетна контраофанзива. "Мнозина може да очакват твърде много от нас и да останат разочаровани", предупреди неотдавна министърът на отбраната Олексий Резников. Той също така предположи, че "западните съюзници" на Украйна със сигурност очакват "нещо грандиозно" от украинската армия, която се очаква да пробие в южната и източната част на страната. Но докъде ще стигне, не мога да ви кажа, продължи министърът. Вчера в разговор с германската преса външният министър Дмитрий Кулеба също имаше какво да каже по въпроса: тази контраофанзива със сигурност няма да е последната, заяви той в резюме.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови