Сводка на войната, 05.09.23: Путин, евреите и Украйна

Александър Леви и Катрин Гишар 05 септември 2023 в 21:05 6343 3

Владимир Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Мълчанието на Дмитрий Песков. Говорителят на Кремъл има отговор на всичко. Освен това той е майстор в това да прави така, че дори най-спорните теми да изглеждат скучни. Но той не обича да му задават определени въпроси и не го крие: на 5 септември, запитан за изключително подробните разкрития в New York Times за подготовката на евентуално посещение на корейския лидер Ким Чен Ун в Русия, той отговори, видимо раздразнен, че няма какво да каже по въпроса.

Същия ден журналистка от АФП го попита дали може да му зададе въпрос за съдбата на генерал Сергей Суровикин. Вчера се беше появила снимка на генерала, придружен от съпругата си, след като повече от два месеца беше задържан по подозрение в съучастие с бунтовниците на Евгений Пригожин. "Не, не можете", отвърна той рязко. Предишния ден министърът на отбраната също бе игнорирал този въпрос на пресконференцията между Ердоган и Путин в Сочи.

Киев обявява война на тези, които се "скатават" от армията. Според украинската преса хиляди мъже в бойна възраст са заминали за чужбина, благодарение на съмнителни решения на медицински комисии, които ги обявяват за негодни за военна служба. В някои региони броят на подобни удостоверения за негодност се е увеличил десетократно от началото на войната.

Номерът е прост: срещу подкуп от 3 000 до 10 000 долара лекарите или служителите в тези комисии се съгласяват да изготвят фалшиви удостоверения, които позволяват на тези "негодни" да не бъдат мобилизирани и в по-голямата си част да напуснат страната: смята се например, че само в съседна Полша има 80 000 такива хитреци. Президентът Володимир Зеленски обяви война на този ендемичен бич, като разпореди разследвания във военкоматите във всеки регион на страната.

За известно време властите на страната дори обмисляха да поискат екстрадирането на всички тези мъже от съответните държави, преди да се откажат от тази проблематична и трудна за осъществяване идея. Тези мерки срещу "скатавниците" са част от общата антикорупционна кампания, която Зеленски обеща да води през есента; той вече поиска от депутатите да приемат закон, приравняващ военната корупция към "държавна измяна". Украйна е на 116-то място от 180 държави в класацията на Transparency International.

Путин, евреите и Украйна. Днес ръководителят на Кремъл с охота говори за Холокоста, и по-точно за кланетата на евреи, извършени в Украйна. Участвайки във видеоконференция с историци и други официални лица, той като за начало дръпна едно конско на директора на Музея на Втората световна война. Трябва да се каже, че последният, видимо парализиран от страх, не можа да му каже колко жертви е взела войната и по-конкретно колко украински евреи са загинали. Един милион и половина - напомни му Путин, като го попита кой ги е убил. "Украинци, които...", "нацисти"... - заекна директора, преди отново да бъде поставен на място от руския държавен глава: "Не просто нацисти, а местни колаборационисти. Бандеровци и антисемити, което ни води към днешните събития", продължи той, визирайки войната, която Русия води именно за "денацификация" на Украйна.

Путин, Зеленски, евреите и интернет. Веднага след като видеоконференцията приключи, Владимир Путин беше посрещнат от акредитирания от Кремъл журналист Павел Зарубин от телевизионния канал "Россия 1", който го помоли да коментира току-що казаното от него в светлината на това че Украйна сега се управлява от "етнически евреин", а именно Володимир Зеленски.

Това позволи на държавния глава да продължи мисълта си : "Фактът, че един етнически евреин прикрива прославата на нацизма и на тези, които навремето са извършили Холокоста в Украйна, т.е. изтреблението на милион и половина души, прави ситуацията наистина отвратителна", каза той. Той също така добави, че обикновенните граждани на Израел са първите, които са разбрали това - и е достатъчно да прочетете какво "говорят в интернет", за да разберете това, заключи той. Той не уточни какво казват те и какво точно има предвид под "в интернет". Всеизвестно е, че руският президент не използва компютър, смартфон а камо ли интернет.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

06.09 2023 в 12:34

С демагогията и лъжите, които ръси, вече просто става скучен и ненужен. Десетки години Русия ще сърба попарата от злините и глупостите, които този маниак натвори.

318

2

Valioka

06.09 2023 в 07:27

Една много характерна черта на нацизма, е унищожаването на цивилни поради някакви причини, които обикновено водят до желание за доминация. Да, нацизмът е отвратителен, но много по-отвратително е да се криеш зад маската на антинацист, когато си точно такъв... Отвратителен убиец и нацист.

22548

1

dolivo

05.09 2023 в 21:21

Абсолютен демагог, ако някой се е съмнявал в лицемерието му безгранично, просто му прочетете глупостите и опорки в държавната им медия. Трагедия.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика