Посланикът на Израел: Климатичната криза се нуждае от засилено международно сътрудничество

Йорам Елрон, посланик на Израел 20 август 2021 в 15:26 3650 0

Н. Пр. Йорам Елрон

Снимка Посолство на Израел в Република България

Н. Пр. Йорам Елрон

Дори онези от нас, които не са добре информирани за климатичната криза, няма как да не се тревожат от случващото се около нас напоследък. Докато мащабните наводнения в Германия и Западна Европа отнеха живота на стотици, цели села в Китай и Индия бяха отнесени от поройни дъждове. Гигантски градушки се изсипаха върху Италия в средата на лятото, а Великобритания и Швейцария бяха изненадани от внезапно бурно и дъждовно време. Сардиния, Гърция и Сибир бяха засегнати от опустошителни пожари, а в Калифорния температурите достигнаха немислими рекорди от 56 градуса по Целзий, карайки живеещите там да се чувстват като в пещ. България и Израел също се борят с пожари, причинени от изключително горещото и сухо време.

Като се има предвид всичко това, публикуваният наскоро авторитетен доклад на Междуправителствената комисия по изменението на климата трябва да послужи като сериозен предупредителен знак за всички нас. Трябва да променим начина си на живот и да преминем към ежедневие и икономика, които опазват - а не застрашават - климата, природата и околната среда на планетата Земя.

Твърденията на стотиците учени, участвали в написването на този доклад въз основа на хиляди задълбочени и разнообразни научни изследвания, са изключително важни. Времето за промяна дойде. Промяната обаче е трудна и се нуждаем от примери за успех, обучение и технологии, които ще ни помогнат да преминем към икономика с нулеви емисии до 2050 г. и да намалим наполовина емисиите на парникови газове до 2030 г.

Ако се огледате за вдъхновение и добри идеи, ще откриете, че Израел се откроява сред множеството. В продължение на десетилетия Израел се е научил да развива селско стопанство в пустинните и сухи райони, да рециклира 90% от отпадъчните си води и да обезсолява вода за питейни нужди. Той е разработил уникални решения за съхранение на енергия, енергийна ефективност и възобновяема енергия, развил е новаторска индустрия от заместители на животински протеини и знае как да опазва горите в условия на суша. Израел е жива лаборатория за разработване на практически решения за справяне с климатичната криза.

Климатичните иновации на Израел могат да помогнат на целия свят да развие способностите, от които се нуждае, за да се адаптира към климатичната криза и да изгради устойчивост. Вземете например невероятния напредък на изследователските институти и частния сектор в Израел в областта на заместителите на животински протеини. Продукти като месо, мляко, яйца и други се произвеждат в лаборатории по методи, които почти не отделят парникови газове и които позволяват да се освободят огромни площи земеделска земя, която в момента се използва за животновъдни цели, за екологично възстановяване и залесяване. В допълнение към това, тези технологии също проправят пътя за повишаване на световната продоволствена сигурност в условията на климатичната криза.

Израелските иновации в областта на климата са много необходими за намаляване на емисиите на парникови газове и предлагат днес някои от най-изумителните решения в света в областта на съхранението на енергия чрез сгъстен въздух, генерирането на енергия от морски вълни, използването на съвременни информационни технологии за управление на енергията и др.

Ако сме загрижени за бъдещето на планетата ни, трябва да си сътрудничим един с друг. Днес на всички е ясно, че няма нито една държава, колкото и силна и развита да е тя, която да може се справи сама с тази безпрецедентна криза в човешката история. Трябва да използваме заедно всички невероятни способности на човечеството, за да насочим този огромен кораб - планетата Земя, на който се намираме всички, рамо до рамо - към безопасен бряг. Единственият начин да направим това е като работим заедно, споделяме информация и опит и предоставяме взаимна подкрепа. Израел е готов да допринесе за това със своя опит, както и да се поучи от опита на другите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews