Как разходка на принца на Тайланд до Германия роди скандал и паника у нас

Георги А. Ангелов 06 януари 2022 в 18:53 22738 0

Снимка thairoyalfamily

16 годишния принц на Тайланд Дипангкорн Вачиралонгкорн Расмиджоти

Мислите ли, че едно рутинно прелитане на самолета на малолетния принц на Тайланд Дипангкорн Вачиралонгкорн Расмиджоти над българска територия може да стане повод не само за политически скандали, но и за фалшиви новини, че България е въвлечена във война с Украйна? Не? Всъщност това се случи на 5 януари с любезното бездействие на парламентарната администрация и Министерството на отбраната, както и опитите на аналогови чиновници да дигитализират процеса в парламента.

"Киро, Янев, Радев, какво ще правят чужди войски у нас?". Този въпрос зададе вчера във фейсбук профила си лидерът на "Атака" Волен Сидеров. И така роди заглавия, съдържащи въпроса "Идват ли танковете?" в сайтове, претендиращи да са новинарски. Освен паниката в социалните мрежи, това създаде и напражение в парламента. Причината и поводът за така създадената фалшива новина за тайното идване в България на неизвестно чии военни сили е внесеното на 4 януари в деловодството на Народното събрание уведомление от министъра на отбраната Янев. Народните представители получават на електронните си пощи съобщение от деловодството на парламента, че министърът уведомява НС за предстоящо "преминаване и пребиваване на съюзнически и на чужди въоръжени сили". Такъв е и редът в закона.

В съобщението обаче го няма самото уведомление, а на народните представители им се съобщава, че то е предоставено на Комисията по отбрана. Малцината потърсили вчера документа в комисията също са нямали успех, защото хартията с него или електронният аналог още не са били стигнали до чиновниците в ресорната комисия. От Министерството на отбраната не помогнаха много за решаване на мистерията какви са тези военни, дето ще идват в България, въпреки че пуснаха прессъобщение към края на работния ден. От него все пак се разбра, че става въпрос за полет с "невоенен характер на самолет с неговия екипаж от състава на Военновъздушните сили на чуждестранна държава с цел транспортиране на граждански лица".  От министерството отказаха да дадат подробности пред OFFNews, защото не било тяхна работа. 

И така, докато институциите казват "А" и оставят "Б" на Волен Сидеров, една част от обществото остават с впечатление, че България се въвлича в конфликта в Украйна, а  парламентът, военният министър Стефан Янев и медиите крият всичко това.

Истината всъщност е много прозаична и банална. Стефан Янев разрешава преминаването през въздушното пространство на България на самолет Airbus 340-500 (или резервен Airbus ACJ320) с екипаж от Кралските военновъздушни сили на Тайланд. Разрешението е в сила от 8 до 12 януари и за транспортирането на принца на Тайланд при посещението му във Федерална република Германия. 

При досегашната парламентарна практика, такива съобщения и уведомления бяха прочитани от председателя на Народното събрание в началото на заседанията. Новото управление на парламента е решило, че няма нужда от тази протоколност и съобщенията от този тип ще бъдат изпращани до всички народни представители в електронен вид. Решение съвсем в духа на посланията и заявките за развиване на електронно управление на управляващата коалиция. Да, но някой аналогов чиновник от администрацията на парламента и по-точно от Отдел "Пленарни заседания" е изпратил по имейла съобщението, но не и самото уведомленние. 

А иначе тайландският крал Маха Вачиралонгкорн Рама Х се намира в Германия от два месеца, където прекарва повечето време. Той е със своя антураж от над 250 души и любимата си глутница от 30 пудела. 69-годишният монарх и антуражът му бяха снимани в хотел на летището край Мюнхен след полета им с луксозен частен самолет. Той е наел за 11 дни целия четвърти етаж на хотела. Вероятно там отива и престолонаследникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!