Избори 2 в 1, Октомврийската революция и крайната дума на Радев

Георги А. Ангелов 02 септември 2021 в 15:17 6467 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Кога Корнелия Нинова ще върне третия мандат за съставяне на правитеството е темата, която предизвика и контролирани, автентични слухове и изказвания в аванс през целия парламентарен ден. Причината за това е, че от датата на връщане на мандата зависи датата на изборите за парламент и дали ще има актуализация на бюджета преди парламентът да бъде разпуснат.

Първо се заговори, че Корнелия Нинова ще върне мандата още утре. Това би поставило под риск приемането на актуализацията. Някои медии побързаха да съобщят в аванс, че това ще се случи. Решението за датата за връщането ще бъде взето от Националния съвет на БСП и вероятността за това решение е нищожна, според източници на OFFNews. Разговори с депутати от БСП показаха, че зад този слух по всяка вероятност стоят две причини. Първата е желанието изборите за парламент да се проведат по-рано от президентските, които вече бяха насрочени за 14 ноември от парламента. Втората е обидата у Нинова от обвиненията на “партиите на протеста”, че тя и левицата си правят политически пиар със задържането на мандата, за да бъде направена актуализацията.

2 в 1, планове и съображения

Останалите партии в парламента искат избори 2 в 1 с първия тур на президентските избори. По неофициална информация Румен Радев е искал гласуването за президент да е на 7 ноември, a парламентарните избори да са на друга дата, за да не се смесва агитацията. Това е частично и позицията на БСП. "На предварителните разговори на председателски съвет заявихме своята позиция, че смятаме за по-удачна дата 7 ноември за първи тур на президентски избори, а 14 за втори. Сега, ако на 14 ноември е първият тур, 21 ноември е последната възможна дата по Конституция. Не дай, Боже, нещо стане или има риск, не искахме да оставаме всичко за последния момент. Именно с тази мисъл предложихме 7-и ноември", заяви Корнелия Нинова днес.
Тази дата предизвика раждането на анекдоти, че БСП ще правят римейк на Великата октомврийска революция.

Към момента най-вероятно е изборите да са две в едно на 14-и ноември, но може и да има промяна, тъй като датата за изборите за парламент се насрочва от президента - не по-късно 60 дни след разпускането на парламента. Според Изборния кодекс има ограничение от минимум 57 дни. Президентът преди време каза, че ще разпусне парламента след актуализацията.

Голямото забързване

Не се очертава обаче голямо забавяне на разпускането, даже процесът бе забърза, след като днес парламентът обяви извънредно заседание във вторник. Тогава ще бъдат гледани т.нар. малки бюджети на НЗОК и ДОО. Ако те бъдат приети във вторник, за актуализацията на националния бюджет има достатъчно време до петък. Срокът за предложения между двете четения на законопроекта изтича на 7 септември, вторник. Вероятно бюджетната комисия ще се събере в сряда, за да го приеме на второ четене, а в четвъртък и петък ще може да мине окончателно в пленарната зала.

Така е възможно БСП да върне мандата в края на следващата или по-следващата седмица. Това прави възможно парламентарните избори да са в един ден с президентския вот.

Тежката дума е на Радев

Датата на изборите за парламент се насрочва от президента Румен Радев, който може да игнорира плановете на партиите до известна степен. Той вече няколко пъти се обяви срещу идеята за избори 2 в 1. Първо го аргументира с това, че е против духа на конституцията, а после призна, че при такъв развой той и Йотова, които се борят за втори мандат, ще са в неизгодна позиция.

В конституцията няма срок, в който Радев да разпусне парламента, след като всички мандати са се провалили. Така той може да отложи разпускането и да размине датите. Това обаче ще му донеса остра критика от партиите, която надали ще му дойде добре електорално точно преди изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови