Импийчмънт в зацикляне: демократите отказват да предадат делото в Сената

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2019 в 21:04 4965 0

Снимка Inquisitr

Процесът за импийчмънта на Доналд Тръмп спря, след като едва успя да започне. Демократите отказват да предадат в Сената вече утвърдените пунктове от обвиненията срещу лидера от Белия дом, а без това сенаторите не могат да започнат изслушванията за отстраняването на президента на САЩ от властта.

Самият Доналд Тръмп продължава да настоява за провеждането на бърз съд и написа в Туитър „Аз искам незабавен процес!“, предаде Би Би Си.

Още в деня след гласуването в Конгреса, който утвърди двете обвинения срещу Тръмп, председателят на парламента Нанси Пелоси отново заяви, че не смята да ги предаде в Сената, докато сенаторите не одобрят правилата за провеждането на съдебния процес.

Това решение, подкрепено от лидерите на демократите в Конгреса, вече предизвика патова ситуация във Вашингтон.
Тръмп и поддръжниците му на Капитолийския хълм настояват за незабавно начало на процеса и са уверени, че в хода на заседанието, подобно на съдебни изслушвания, президентът ще бъде оправдан, а всички обвинения срещу него ще се признаят за необосновани.

Но преди това демократите в Камарата на представителите трябва официално да предадат в Сената одобрените от тях обвинения. Очевидно опонентите на Тръмп обаче не смятат да направят в близко време това.

В четвъртък в ефира на CNN конгресменът Джеймс Клайбърн, считан за един от лидерите на демократичното мнозинство в Конгреса, заяви, че съпартийците му са готови да задържат тези документи, колкото им се иска. „Ще бъде пълна лудост да ги предадат със съзнанието, че там ще бъде истинско шоу, вместо съд“, посочи той.

Според Конституцията, Сенатът има право да започне съдебните изслушвания само, след като мотивите на обвиненията, одобрени от Конгреса, са предадени от специално упълномощените – мениджъри по импийчмънта, които трябва да бъдат избрани от Камарата на представителите.

Освен това те са длъжни да изпълняват ролята на представители на обвинението по време на изслушванията.
В специални разяснения, подготвени от Службата за изследвания на Конгреса, е подчертано, че мениджърите трябва в залата на сената да прочетат резолюцията са назначаването си, както и тази, одобряваща мотивите на обвиненията. Тази церемония представлява старт на съдебния процес.

Никой, освен тях няма право да внесе обвиненията в Сената. В края на тази седмица Конгресът излиза в рождественска ваканция, без да е назначил своите представители. Това означава, че началото на изслушванията по импийчмънта на Тръмп се отлага поне до януари догодина.

Републиканците не крият, че смятат напълно да оправдаят Доналд Тръмп в хода на тези слушания. Според Конституцията, правилата за провеждането на процеса се изготвят от сенаторите. В началото на седмицата Мич Макконъл от републиканското мнозинство заяви, че не вижда нуждата от призоваване на свидетели и че слушанията могат да се проведат максимално бързо.

Президентът може да бъде отстранен от властта с гласовете на 2/3 от сенаторите. Но демократите в горната камара имат само 47 представители от общо 100 и дори най-ярките радетели за импийчмънта се съмняват, че едва ли 20 републиканци биха подкрепили позицията им.

Освен това демократите настояват за пълноценен съдебен процес – с призоваване на свидетели, изискване на документи от федералните агенции и публични изслушвания. Според Нанси Пелоси само такъв процес ще позволи на американските избиратели да получат цялата необходима информация за престъпленията, извършени от президента.

Юристите в САЩ още не могат да се обединят около единно мнение за тактиката на демократите. „Сенатът е длъжен да определи време и място за съдебното заседание. Ако от прекален ум безделниците демократи решат да не участват в него, те по дефиниция ще изгубят“, написа в пореден туит Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови