Има ли потенциал в бежанците?

DW Последна промяна на 22 септември 2015 в 15:32 4211 14

Германците демонстрират огромна солидарност с хората, търсещи убежище в страната им. Истинските трудности обаче тепърва предстоят: стотици хиляди бежанци ще трябва да си намерят работа в Германия. Но дали те имат шанс, пита Кристоф Рикинг в коментар за "Дойче веле".

За шефовете на големите германски фирми нещата изглеждат ясни: стотиците хиляди бежанци, пристигащи в Германия, представляват голям шанс за германската икономика. В най-добрия случай това дори можело да постави основата за следващото германско икономическо чудо - подобно на милионите гастарбайтери от 1950-те и 1960-те години, които допринесоха за възхода на Германия. Такава е позицията на шефа на концерна "Даймлер" Дитер Цече. И други негови колеги, като шефа на "Порше" Матиас Мюлер и шефа на химическия концерн "Евоник" Клаус Енгел, призоваха за по-голяма подкрепа за бежанците.

Ако вярваме на експертите на Германския институт за икономически изследвания (DIW), още през следващата година германската икономика ще усети положително въздействие от присъствието на бежанците. Според прогнозите, през 2016 година с тяхна помощ Германия може да постигне с 0,25% по-висок икономически ръст, отколкото без тях. Причината за това се крие в по-високите обществени разходи за настаняване, обучение и интеграция на пришълците. Освен това те ще получават и финансови помощи, част от които ще се влеят в потреблението. Така страната ще има един вид мини-конюнктурна програма.

Квалифицирани ли са бежанците?

Томас Бауер, вицепрезидент на Института за икономически изследвания RWI със седалище в Есен, има друга прогноза: "Ако успеем да интегрираме тези хора на трудовия пазар, в дългосрочен план бежанският поток може да се отрази благоприятно на ръста в икономиката." Той обаче смята, че първоначално икономиката няма да усети кой знае какъв ефект от бежанците.

Дитер Цече.

Интеграцията на бежанците на германския трудов пазар обаче ще бъде голямо предизвикателство - това сочи едно непредставително проучване на Института за изследване на трудовия пазар и професиите (IAB). Експертите са изчислили, че едва около половината от всички хора, кандидатстващи за убежище в Германия, ще успеят да си намерят работа в страната в дългосрочен план. Това се дължи на предполагаемата ниска трудова квалификация на бежанците. Неотдавна институтът се е допитал до 20 хиляди кандидати за убежище, от които около 66% са заявили, че нямат завършено професионално обучение.

"Мнозинството от бежанците, пристигащи при нас, в близък или средносрочен план нямат шанс да си намерят място на трудовия ни пазар", казва пред "Ханделсблат" християндемократът Карстен Линеман. Според него бежанците няма да решат проблема с незаетите места за висококвалифицирани кадри.

Повече бежанци, повече безработица?

Какво обаче предстои след евентуална успешна интеграция на бежанците на трудовия пазар? Няма ли това да доведе до увеличаване на безработицата или до дъмпинг на заплатите? Ресорната министърка Андреа Налес и шефът на Агенцията по труда Франк-Юрген Вайзе смятат, че първоначално безработицата в Германия ще се повиши.

Същевременно обаче експертите от Института за изследване на трудовия пазар и професиите не очакват отрицателно влияние върху германския трудов пазар вследствие интеграцията на бежанците. Ако допуснем, че 220 хиляди души намерят място на трудовия пазар, от които 20% имат висше образование или професионални квалификации, то безработицата би се повишила само с 0,07%, а заплащането на труда би се запазило на същото равнище. И вицепрезидентът на RWI Томас Бауер не вижда никакви основания за тревога: "Пришълците няма да отнемат работните места на германците, нито пък това ще се отрази на заплащането. Според някои изследвания, дори ефектът върху заплатите ще бъде положителен."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!