"Християнството в България е театър"

Александър Андреев - Дойче веле Последна промяна на 21 септември 2015 в 15:00 10449 92

Снимка Thomas Dorn / wikimedia

България е силно обсебена от идеологията на национализма, а християнството в тази страна е просто театър, казва писателят от български произход Илия Троянов по повод враждебните нагласи към бежанците.

"Ние сме бедни и сме християни, затова не ги искаме тези хора" - така звучи един от основните аргументи на всички онези българи, които не желаят в страната им да пристигат бежанци. Как да си обясним тази враждебност? Отправихме този въпрос към германския писател от български произход Илия Троянов. Ето неговия коментар:

"Мои африкански приятели много пъти са ми казвали, че навсякъде в Източна Европа усещат много по-силен расизъм, отколкото на Запад. За това от една страна е виновен комунистическият интернационализъм, който дълги години празнословно надуваше главите на хората, но нямаше никаква вътрешна субстанция. От друга страна това са държави, които още не са имали възможност да се развият в посока на отваряне към света и все още са тежко обсебени от идеологията на национализма.

Има и още нещо. Християнството в България, с извинение, е просто театър. Според мен българският народ никога не е бил особено вярващ. Фактът, че всички тези хора с огромна бързина от атеисти станаха християни, е доказателство, че това е театър, цирк. И опортюнизъм.

Когато подготвях предишната си книга „Там, където е погребан Орфей”, доста обикалях из Родопите и из други райони, където живеят много мюсюлмани. Тогава установих, че и българските мюсюлмани не са дълбоко вярващи. Тъй че моят опит изобщо не потвърждава онова, което чета и слушам, че сред българските мюсюлмани имало голям екстремизъм. Смятам, че това са измишльотини. Процесите срещу имами и всички тези слухове са просто опит да се създава някаква истерия сред хората, която да оправдае факта, че бежанците се държат в ужасни условия - видях го лично миналата година, когато посетих четирите най-големи лагера за бежанци в България.

В интерес на истината обаче това не е само български проблем. Дори в лагера в Трайскирхен край Виена условията са нечовешки. "Амнести Интернешънъл" публикува по въпроса един наистина шокиращ анализ", посочва писателят.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2016 в 12:55

Автора е пасивен хомосексуал и е обикаляше родопите на секс-джихад.

Обаче разочарован разбра, че е по-грозен от овцете и нигой не го сайдиса.

Затова е нещастен и незадоволен и плюе по Българите.

24.09 2015 в 00:16

Прави си реклама, колко жалко! :(

24.09 2015 в 00:12

Глупости! Как бърка нещата...
Извинението му не се приема, защото не е искрено!
Има реални, истински християни в България и слава Богу!

Да, комунистите нанесоха много вреди ... и поправянето им дори частично ще отнеме доста време, но просто не е редно да се зачеркне всичко така с лека ръка...

И за радикалния ислям ако иска да го види ми да беше отишъл в Пазарджик автора, в ромската махала, не да се разхожда из Родопите...

23.09 2015 в 22:35

Всички гореказани мнения ДОКАЗВАТ, че е прав. Един го казва, а другите го доказват. А ако искате да знаете, защо намесва християнството, това се дължи на писмо на български "интелектуалци", не зная колко пъти да ги слагам в кавички, които бяха тръгнали да спасяват християнството на Европа в подписка, а до преди 25 години спасяваха България от християнството. Срамувам се от употребата на думата "интелектуалци" в България и ако можеше за няколко десетилетия да бъде забранена, за да се изчисти от цялата мръсотия, би било добре.

23.09 2015 в 21:43

Прав е човекът. Да си го кажем право.

23.09 2015 в 20:42

Ма, тоя гол охлюв май наистина е мюсюлманин! Чак и хадж е правил до Мека и Медина.

Айде, помаците ги разбирам - традиции и т.н. , ама тоя е роден в София и си е бил шута още при соца. Егати олигофрена.

23.09 2015 в 19:57

Троянов е мюсюлманин, пише ги на гърба на книгите му. Това обяснява всичко.

23.09 2015 в 16:48

Последният народ, за който може да се каже, че сме националисти, сме българите. Напротив, ние сме прекалено доверчиви и толерантни, за това всеки си мисли, че може да ни дава акъл. Въпрос с елементарна трудност към Троянов: Кой народ е по-националистичен, българския или немския? Всъщност е нормално всеки народ да има патриотизъм и известно национално самосъзнание. Немският фашизъм, от който настръхна целия свят беше породен от англосаксонската и френската алчност след Първата световна война и от Версайския договор. Не може да се унижава никой народ, нито немския, нито българския. Срамота е Троянов, че си се родил българин и си се изродил в никаквец. Ричард Бъртън, от който се възхищаваш е постигнал много в живота си, постигни и ти толкова, не е известно обаче той да се е отвърнал от своя народ и държава, въпреки че е приемал останалите, което му прави чест.

23.09 2015 в 16:32

Такава статия може да даде само много необразован и некомпететно религиозен човек.

23.09 2015 в 16:27

Изчела съм всички книги на Троянов, които са преведени на български. Знам няколко чужди езика, но немския не е между тях. Уважавах неговото отношение към "различния" в не своя среда. Много ми харесаха книгите за Ричард Бъртън, от които натрупах много ценна информация. Може би съм била сляпа, четейки неговите произведения, схващайки ги като широки възгледи, толерантност и интелигентност. Всъщност сега се потвърждава подозрението ми, че този човек е написал тези книги, защото самият той е бил чужд в немската среда, в която се е озовал и книгите му са разсъждение на тази тема. В горната статия обаче той си позволява обобщение, без да взема впредвид икономическото положение в нашата (за съжаление не негова вече) страна. На повечето българи е отказано здравеопазване, икономически сме зле и не можем да си позволим да каним гости, просто няма с какво да ги поемем. Защо родителите на Г-н Троянов са отишли в Германия? От икономически съображения. И тези ислямска бежанци искат да отидат там, по същите причини. Няма какво да намесва християнството и да съди кой колко вярва и в какво. Той може да си е атеист колкото иска, аз не съм и не искам никой да ме променя, искам да съм християнка по мое собствено желание и решение и това е мое човешко право, не искам никой насила да ме превръща в мохамеданка, не искам кръв и насилие. В моето семейство всички са атеисти, аз не съм и те уважават моите възгледи.
Троянов е писал книги за какво ли не, мисли си, че има широк кръгозор, но явно не е запознат с българската история, с турското робство и насилствената ислямизация по нашите земи. Ние сме първите на пътя им към Европа. На времето сме ги спряли и сме им попречили да наводнят безценната Европа, давайки й възможност да се превърне в това високомерно общество, което е. Не бива обаче да си играят с огъня! И ти безродни Троянов, интегрирай се в която си искаш среда, но остави на мира България, отдавна не си българин и не познаваш българите, за да ги съдиш!