"Германия не може да приеме всички бежанци"

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2015 в 18:11 7505 13

Томас де Мезиер

"Ние не можем да приемем всички хора, бягащи от горещи точки, и всички мигранти, отправили се към нас поради бедност", каза германският вътрешен министър Томас де Мезиер в интервю за сп. "Шпигел".

В ситуацията с бежанците Германия не може да се изолира от другите страни от ЕС, посочи министърът в интервюто.

По думите му правилният път е да се установят в ЕС твърди квоти за приемане на бежанци, което ще позволи на Европа да приема толкова бежанци, колкото е по силите на всяка отделна страна. Де Мезиер заяви също, че в случай, че квотите бъдат изчерпани, бежанците, включително тези, които са преследвани по политически причини, ще трябва да бъдат върнати в родината им.

Снимка: UNHCR/ Zsuzsanna Gal

"Да се приемат стотици хиляди хора, и то точно сега, когато наближава зимата, е огромно предизвикателство. Ще бъде тежко да се интегрират на пазара на труда онези, които останат в страната. Разбира се, у нас пристигат много квалифицирани хора, но не всички бежанци са лекари или инженери. По някои оценки, примерно една пета част от възрастните даже не умеят да четат и да пишат", посочва Томас де Мезиер.

Хърватия е "принудила" Унгария да приеме хиляди мигранти.

Страната ще продължи да изпраща бежанците към северната си съседка в контекста на задълбочаващия се хаос в Европа заради най-голямата миграция в западна посока от десетилетия, предаде Ройтерс.

Над 20 хиляди мигранти, много от тях сирийски бежанци, се насочиха към Хърватия откакто Унгария във вторник блокира преминаването им южната й граница със Сърбия чрез метална ограда, сълзотворен газ и водни оръдия.

Хърватският премиер Зоран Миланович заяви вчера, че страната му не може повече нито да регистрира, нито да приема бежанци. "Мигрантите могат да получат храна, вода и медицинска помощ, след което могат да продължат. Европейският съюз трябва да знае, че Хърватия няма да стане мигрантска "гореща точка". Ние имаме сърца, но имаме и глави", подчерта премиерът.

Унгарските власти започнаха частична мобилизация на резервистите от въоръжените сили, за да помогнат за справяне с мигрантската криза, съобщи Ройтерс.

Унгария свика резервисти, за да се справи с кризата с мигрантите.

Министърът на отбраната на Унгария Ищван Шимичко взе това решение по искане на генералния щаб. Резервистите ще бъдат изпратени в гарнизоните, където ще изпълняват задълженията на военните от редовната армия, задействани за охрана на границата, но може да получат и други задачи, предаде Ройтерс.

Броят на мигрантите, пристигащи в Унгария, нарасна рязко, след като съседна Хърватия започна да изпраща част от тях през границата. По данни на полицията вчера от Хърватия са пристигнали 7852 души, повечето от тях бежанци от Близкия изток. Представителите на Загреб твърдят, че са се договорили за транспортирането на мигранти за Унгария с автобуси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2015 в 20:42

Никой не е искал всичките.Само първите 800 000.Както обеща канцеларията.Като се вживяват като генерален секретар, ще си носиш последиците. Zfl

20.09 2015 в 19:38

Наистина защо тия т. н. "бежанци от огъня на войната" не потърсят убежище в редица мирни държави, като например Арабските емирства, Турция, Балканските и Източноевропейски страни, ами са се прицелии в държави с най-щедрата социална система, въпреки тяхната пренаселеност. ? Защо не се насочат, например, към рядко населените безкрайни руски степи и Сибирска тайга ? Дали всъщност това не са "бежанци към софрата" ?

20.09 2015 в 05:50

Що пък Германия, да не приеме "мигрантите" нали онази крава меркел ги покани. А да си ги дундурка сега

20.09 2015 в 05:15

Абе по-добре тая мангустарска паплач да се установи трайно в Западна Европа и да им скапе ЕСНАФСКОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ.

Щом предпочитат циганьори БЕЗ ДОКУМЕНТИ И НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ пред бели българи, румънци и поляци, нека цялата тая измет от Близкия Изток и Африка да се пресели при тях.

Еврогейските ДЕГЕНЕРАТИ друго и не заслужават. Изобщо не съм омерзен.

20.09 2015 в 02:11

Тъжното не е че Европа не прави достатъчно за решаване на проблема...тъжното е, че ужка велики европейски политици и хабер нямат какво да правят. Вместо да пратим армия и да омиротворим целия регион на Сирия и Ирак. Вместо да се води активна политика за прекратяване на конфликта. Вместо да се прави нещо смислено за тия бежанци - примерно 10-20 милиарда помощ за Турция, Йордания и Ливан за да могат да се грижат за бежанците.....Европа се чуди каква глупост да измисли - квоти....какви квоти бе джанам. А дайте ни ги тия 100-калпака. Па като им дадем право на работа в ЕС елате и пребройте колко от тях ще седят в България и Румъния.

Тия работи квотите между Германия, Италия, ФРанция и Холадния може ама ...ама цяла източна Европа....ми дори да ги подслоним те ще избягат. Тука за да живееш трудно трябва да бачкаш здраво - под здраво разбирай 50-60 часа на седмица....не е Франция или Германия с 30 часова работна седмица, 8 часа работен ден, 80 дни ваканции и 10-тки празници. Тука се бачка до откат и се живее в мизерия. Кой ще седи тука?

20.09 2015 в 00:24

Преди 2 седмици танте Анджи, каза че можете, що стана междувременно.

19.09 2015 в 23:45

"Ще смажем Европа по волята на Аллах", проповядва висш ислямски духовник (видео) http://www.forumnews.bg/post/60272/

19.09 2015 в 22:28

Новият критерий за "бежанци" е да са професори, висшисти и квалифицирани кадри. Останалите аутсайдери са в графата нелегални имигранти.
Въпросът е къде ще ги пратят и кой ще плати масрафа.

19.09 2015 в 22:27

Новият критерий за "бежанци" е да са професори, висшисти и квалифицирани кадри. Останалите аутсайдери са в графата нелегални имигранти.
Въпросът е къде ще ги пратят и кой ще плати масрафа.

19.09 2015 в 22:27

Новият критерий за "бежанци" е да са професори, висшисти и квалифицирани кадри. Останалите аутсайдери са в графата нелегални имигранти.
Въпросът е къде ще ги пратят и кой ще плати масрафа.