Великото преселение на народите

Божидар Димитров Последна промяна на 17 септември 2015 в 14:01 24014 15

Божидар Димитров.

Малко преди да почине един от моите учители, проф. Александър Фол, написа една студия за значението на думите, използвани в публичното пространство – в древността и в съвремието. Той изясни, че както политическите дейци, така и обществениците (между които и журналистите) често нямат представа за точното съдържание на една или друга дума. Или се правят, че не знаят, ако въпросното съдържание не отговаря на заетата от тях политическа позиция. Почти винаги невежеството или преднамереността води до тежки последици на обществото, държавата, нацията.

Вече имах възможност да посоча неправомерното използване на термина „бежанци” за човешката вълна, заливаща днес Европа. В Европа няма нито един бежанец, има икономически емигранти. Но произволното третиране на човешката вълна като бежанска (за съжаление не само в медиите, но и в политиката) ще струва на ЕС милиарди евра. Само на Германия 6 милиарда. И то досега.

Същото се отнася и за термина „Велико преселение на народите”. Нищо страшно нямало – просто поредното велико преселение на народите. Европа била преживяла много подобни преселения. От определена гледна точка, всички европейци сме били по произход бежанци. Пришълци били и германците (готите), и славяните, и българите, и дори викингите, основали освен Швеция и Русия и Полша и Англия след 1066 г.

Това не е вярно или поне като обяснение на случилото се в ІІІ-VІІ век. Европа, или по-голямата част от нея (по границата Рейн-Дунав), пак е обединена, но в границите на една здрава и солидно изградена държава. А не в тази хлабава федерация, каквато е днес. Римската армия е грозна сила – близо 50 легиона (всеки е от 4 500 бойци, отлично обучени и още по-добре въоръжени воини). Има и невероятни резерви – бойците се пенсионират на 42 години и поне още 10 години са годни да се бият под знамената при мобилизация.

„Варварите”, които от първата половина на ІІІ век започват да нападат империята, първо не са безредни човешки тълпи като днес, а добре организирани племена, разполагащи също със солидна въоръжена сила. Втората разлика от днешната ситуация е, че варварите (последователно – готи, хуни, авари, славяни, българи) не желаят първоначално да се заселват в земите на цветущата Римска империя. Те атакуват, за да грабят благата на селищата и жителите ѝ. И като се награбят, се връщат на север от границите ѝ. Това само в първите 100-150 г. След това започват да се заселват в обезлюдените от самите тях региони. Но как – само след договор с римските власти. И се заселват като федерати, т.е. съюзници на Рим. Приемат да населят територията, да плащат данъци, да дават войници за императорската армия.

Има обаче важна особеност на федератската практика - на юг от Дунав и Рейн варварите могат да минат само ако станат предварително християни. Това е „кондицио сине ква нон” (условие, без което не може) и за Западния и Източния Рим. А в по-късна епоха и за Средновековна България. Една добре разработена система на ненасилствена асимилация – привличане на аристокрацията на „бежанците” на държавни служби, смесени бракове, обучение в енорийските училища на местния църковен и държавно-административен език ликвидира като отделен етнос преселниците за 20-30 години и те стават англичани, италианци, българи, гали (французи) и т.н.

Днес нещата не стоят така и аналогии не бива да се правят. Новите „нашественици” не нападат „милите европейци”, а грабят само социалните им системи. Но не се асимилират. Само се затварят в гета и живеят по законите на своята вяра и племе. Дори завършили висше образование и вече второ-трето поколение, родено и отраснало в Обетована земя (Европа, б.а.) се качва на самолет и се блъска в някой небостъргач или се взривява в Лондонското метро, или в автобуса в Сарафово, или на гарата в Мадрид. Така че хилядите млади мъже (жените с малки деца са 5 % от емигрантите) са си опасност. Един процент от тях да са бъдещи атентатори джихадисти от един милион бежанци това са 10 000 души. Десет хиляди джихадисти – неприятна перспектива нали?

Какво може да направи Европа в рамките на демокрацията, хуманизма, либерализма и т.н.

Първо – да се върне към точното съдържание на понятията и да определи точно какви са тези хора, т.е. да ги определи не като „бежанци”, а като „икономически емигранти”. И да се натирят там откъдето са дошли. А са дошли от Турция, а не директно от Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан и т.н.

Второ – хуманността си Европа трябва да прояви именно към бежанците в Турция. Не е честно Европа, а и най-вече САЩ, които имат своята вина за войните в тази част на света, да оставят Турция сама да се справя с 2-3 милиона бежанци.

Трето – Европа, макар че официално това бе махнато от Лисабонския договор, е държава на християнската цивилизация. Затова църквите (протестантска, католическа и православна) трябва да опитат мисионерска дейност за доброволна и ненасилствена евангелизация на вече живеещите в Европа мюсюлмани – вече от 4 до 10 % от населението на всяка европейска страна. Един Боян Саръев (и още няколко свещеници) можаха за 25 години да покръстят 120 000 български мюсюлмани, та огромната ли армия от протестантски пастори и католически свещеници няма да има успехи. Податки, че това е възможно, ми дават съобщенията в германски вестници, че стотици млади мюсюлмани са се появили в немски протестантски църкви и са изявили желание да се покръстят. Протестантите имат богат опит в това отношение – ще припомня, че преди да станат мюсюлмани-уахабити, циганите в Пазарджик бяха станали в началото на 90-те протестанти, не без „помощта” на американски мисионери. А циганите в Гърмен още са такива и си имат пастор. Той сам си разруши незаконната къща. Католическите отци отдавна не са вършили мисионерска дейност и все още се вълнуват повече от въпроси като грях ли е презервативът, абортът и разводът, но ако не искат един ден да видят „Сан Пиетро” във Ватикана, украсен с минарета от четирите си страни като „Агия София” в Истанбул, да си размърдат малко задниците. Без насилие, разбира се, само „со кротце и со благо” – без никакъв ”кютек”.

Но, разбира се, Четвъртото е най-важно. Смърт на Ислямската държава. Чрез мощна сухопътна операция на САЩ, Русия, Турция, Иран, Великобритания, Франция. То, дето се вика, само САЩ и Русия стигат. Ама Башар Асад бил пречка. Хайде холан. Руснаците са консенсусни хора. Ще го приберат в някоя дача в Подмосковието като Янукович и ще турят някой друг свой човек в Дамаск, приемлив и за САЩ, и дори за Оланд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2015 в 10:27

Поздравления професоре, много добър текст!
Причините отговорните световни фактори да не си "размърдат малко задниците" изглежда са петрола и бруталното налагане на новия световен ред, който изключва силна, обединена и демократична Европа.

18.09 2015 в 09:46

До: Бати

МИНИМУМ 10% от мюсюлманите искат да ни режат главите. Между 30 и 90% от мюсюлманите искат шариат. Мюсюлманите-имигранти искат шариат В НАШИТЕ ДЪРЖАВИ.

Шариат искат 30% от турците и 91% от афганистанците (справка http://www.pewresearch.org/topics/muslims-and-islam/). Ти си помисли, дали искаш да внасяш дори минимална бройка мюсюлмани. Тия дето нахлуват в момента са главно от Пакистан, Афганистан, Еритрея, Сомалия и Судан.

18.09 2015 в 07:33

Абе, на този идиот докога ще му публикуват простотиите. А на 502 млн. насе.ение ва ЕС (данни от 2012, без Хърватия) 1-2 млн. са нищо, както 2000 души в Бг.

18.09 2015 в 00:35

Не мога да спомена още веднъж новината че богатата Саудитска Арабия е изявила намерение да финансира 200 джамии в Германия. Което потвърждава все по големите подозрения каква е целта на този план. Aко Сауди са толкоз загрижени,защо не си ги приберат?

17.09 2015 в 20:35

великият коментар на пенсионера !

17.09 2015 в 17:17

Просто харесват всяка проява на диващина. Всеки сатрап им става кумир.

17.09 2015 в 16:49

Всичко добре, ама как може да вярвате и разчитате на русия, след всичко което направи в Украйна...?!

17.09 2015 в 16:23

Групичката българофоби отново изпадат в душевен оргазъм от поредния сценарии на Мурзилка продукшънс на тема как ще се срине запада. Да ви светна и този сценарии ще последва съдбата на предишните пример: OXI то на Гърция и турския поток. Е вие ще си намерите друг повод да мразите цивилизацията и да предричате края й. Колкото и да се напъвате цивилизацияра винаги оцелява, а дивашките държави изчезват или се цивилизоват.

17.09 2015 в 14:48

Най-жалкото е, че нашите управляващи не четат, а още по-малко мислят. Те само слушат и изпълняват нарежданията на брюкселските зелки и американските говедари. Ето още нещо, този път от "Труд":

"Брюкселските свирачи погубват Европа

На 21 март 2011 г. веднага след началото на военните действия на САЩ, Канада, Франция, Италия и Великобритания в Либия министър-председателят Бойко Борисов ги нарече авантюра. Антиевропейска авантюра си беше операцията "Зората на Одисей" от гледна точка на страните от Евросъюза, особено болезнено усещат последствията й народите на Италия, Франция, на други страни от ЕС, вече и на Великобритания.

И друго рече Борисов: липсва формулировка на крайната цел, не се знае, ако се свали Кадафи, кой ще дойде на власт, има ли там демократично общество. Във Вашингтон обаче имаха план, знаеха, че ще настане хаос, ще запламти люта гражданска война, на който скоро предстои да се пържи Европа. С подпалването на Сирия и появата на халифата ИДИЛ ислямското нашествие днес яростно залива Стария континент.

Отначало еврокомисарката Кристалина Георгиева, разни евробонзи от Брюксел и туземни непеошници упорито наричаха незаконните емигранти към Балканите „злочести сирийски бежанци“. При всичката очевидност, че нито са бежанци по буквите на международните споразумения за бежанците, нито повечето са сирийци, нито сред тях преобладават жертвите на гражданската война в Сирия.

Към Италия и другите страни в Южна Европа на талази заплаваха корабчета, лодки и лодчици с емигранти от Африка, които преди бяха сдържани от авторитарните режими в Либия, Тунис, Сирия и Египет. Сред тях има и отчаяни от войни и мизерия хорица, но повечето са млади, здрави, прилично облечени люде с кредитни карти и модерни телефони. Едни много нагли хора, силно улеснени да газят всякакви правила и закони в нападнатите европейски държави, демонстриращи превъзходство над европейското население и откровена неблагодарност за предоставените им стоки и услуги.

Брюкселските мултикултурници, повечето политически ръководства и институции в засегнатите от нашествието европейски страни забравиха напълно любимите си мантри за демокрация и правов ред. Не желаят да плащат за авантюрите си в Близкия изток и Северна Африка. В този драматичен за оцеляването на Европа момент се фиксираха върху свръхважния въпрос за корупцията. Все едно, че няма граници нито около ЕС, нито около отделните съставляващи я държави.

Прииждащите „за спасение“ мераклии да консумират благата на Европа, които не са създавали, се усетиха безнаказани, разбраха, че армиите и полицейските сили са с вързани ръце и крака да ги спрат. Долна лъжа е, че Европа ще дочака ползи от тях, че са дошли да вложат ум, сили и усърдие, за да се интегрират сред европейските народи и станат европейски граждани. Те са дошли да покорят Европа чрез помпане на „човешки права и свободи“, чрез свръхвисока раждаемост и със заплахата от терористични действия в случай на съпротива.

Европейските народи с изключение май само на шведите не искат никакви „бежанци“, но политиците и партиите, страстно размахвали довчера знамето на демокрацията, днес най-старателно избягват сакралната си мантра. С цялата си грозота лъсна антидемократичната им същност, само унгарският премиер Орбан и партията му се решиха да питат унгарците и получиха категоричен отговор: „Не щем нашественици!“

Несъмнено така биха отговорили повечето италианци, българи, германци, испанци и прочие европейски народи. Всички виждат, че нашествениците организирано „са загубили“ документите си за самоличност, организирано извършват цял куп драстични правонарушения на териториите на посетените държави, организирано отказват да им се снемат пръстови отпечатъци. На тяхна страна с незначителни изключения са само отчуждени от местното население политици , купени медии и НПО, мобилизирани за проемигрантски акции групи от предишни емигранти.

Надградена върху икономическата криза нашественическата вълна вече предизвиква и политическа криза в Евросъюза. Страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) още веднъж официално обявиха, че не са съгласни с идеята на Европейската комисия за квотно разпределение на бежанците.

„Не сте добре дошли тук“, викат демонстранти в словашката столица Братислава. Във Варшава протестиращи издигнаха лозунги като „Ислямът ще донесе гибел на Европа“. Унгарски граждани протестираха срещу „въстанието на емигрантите срещу властите и правовия ред“. Тук властите кротко се снишават, надявайки се мътните вълни да ни заобиколят, щото няма да има мераклии да вземат на босия цървулите. Обаче прииждащите в Европа ни подминават с мотива, с който подминават още Косово, Македония и Босна, където също има предостатъчно мюсюлмани. За етнорелигиозно проникване в християнска Европа се касае!

Фрау Меркел обаче нехае, кани гибелната опасност в Европа. Окупирана страна е днешна Германия. Братя Грим имат една известна по света и у нас приказка за "Чудният свирач", уместно е да я припомним. Братята всъщност преразказват немска народна приказка, известна още от XIII век в Саксония. Жестоки и зловещи са някои немски предания, пълни със зли тролове, злобни вещици и върколаци.

Градчето Хамелн било нападнато от безброй плъхове, властите се видели в чудо и обявили награда за онзи, който ги избави от четирикраките хищници. Явил се един човек с шарени дрехи и обещал да унищожи плъховете срещу платата по един шилинг за всеки. Засвирил той с вълшебната си свирка, гризачите го последвали заради звуците й, като ги извел така от града до близката река, те се издавили. Общинарите обаче отказали да му платят. Тогава Свирачът подмамил със свирката си всички деца на Хамелн, завел ги до една мрачна пещера и те изчезнали в нея завинаги.

Брюкселските свирачи надуват лъжливите си свирки, пеят на народите в Европа омайни песнички за нещастни хорица с малки деца на ръце, за споделящи европейските ценности емигранти, които ще спасят застаряващите общества на Стария континент. И водят децата на Европа към мрачната пещера на небитието, разчиствайки терена за нашествениците от други краища на света. Защото с оглед поведението на евробонзите утре насам ще дойда милиони китайци, индуси и бангладешци, също така без паспорти, без препитание и покрив над главите и с много деца, заплашени от удавяне на турския или либийския бряг.

Главните заинтересувани от вавилонизацията на Европа, т.е . от преселването тук на милиони чужди на европейците етнически и цивилизационни примеси пришълци, са транснационалните компании. През май 2011 г. в Лондон президентът Барака Обама сподели: „Сегашният век ще стане век на раждането на нови нации.“ На европейски терен са си наумили да строят поредния си Вавилон, за да може 400-500 семейства да управляват в своя пълна полза обезличени и изпокарани човешки общности.

Вярват си те на старото обещание „...ще предам на жителите на изтока да владеят; и те ще поставят селенията си, и ще разпрострат шатрите си... (вие) ще ядете месата на юнаците, и ще ядете плодовете, и ще пиете кръвта на земните князе...“

Ще успят ли европейците да защитят настоящето си, да си осигурят бъдеще? Източните европейци вече опитват да противодействат. Да видим германците как ще отреагират на странното и опасно благодушие на канцелерината. Саксония иде от „сакс“, значи „меч“, сходно с нашето древно „сас“, от което произлизат „сабя“ и „сатър“, и „секира“. Който не ще мира..."

17.09 2015 в 14:43

Всеки мисли за себе си! Както и този "Глас от кладенеца със светената вода ненапита". Страх го е; страх го е да не попадне на тяхно място, като боклук, отрепка и изгонен от родината си агент на ДС. Действително трябва да бъде изгонен!