УНГ специалист: Не всяко зачервено гърло е ангина, не бързайте с антибиотика

Какви са здравните рискове с началото на учебната година разказва доц. Дончо Дончев от ВМА

OFFNews 14 септември 2023 в 13:28 1438 0

доц. Дончо Дончев

Снимка ВМА

доц. Дончо Дончев, УНГ специалист от ВМА

Началото на учебната година крие рискове от заболявания, свързани с училищната среда. Често срещана сред децата в този сезон е ангината, казва доц. Дончо Дончев, част от екипа на Клиниката „Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедицинската академия (ВМА). Не всяко зачервено гърло е ангина, предупреждава УНГ специалистът и съветва да не се бърза с приема на антибиотик.

При учениците често срещана форма на ангина е т.нар. болест на целувката или инфекциозната мононуклеоза. Различава се от останалите по това, че протича малко по-дълго, може да има сравнително висока температура, възпаление на лимфните възли под долната челюст и по шията. Тук намесата на лекар също е задължителна – пият се точно определени антибиотици и изисква проследяване на състоянието, тъй като често засяга чернодробната функция, подчертава той.

За какво още да внимават родителите

Здравните рискове зависят от възрастта. Най-необичайна е средата за първокласниците. Преди това те са били под непрекъснато наблюдение и грижи на учителките и определен медицински състав в детските градини, докато в училище вече са в по-свободен режим, коментира доц. Дончев.

Той обръща сериозно внимание на затворената среда в класните стаи - може да е запрашено, да се създават условия за алергични реакции, свързани с материалите, които се използват в учебния процес. Родителите, които знаят, че децата им имат такова предразположение, трябва да предупредят както учителите, така и личния лекар, за да може, ако се налага, да назначат и някои профилактични мерки.

Към неспецифичните такива спадат домашните инхалации, промивки с морска вода, а ако има по-големи прояви от страна на нослето – усилена секреция, кихавици, може да започне прием на противоалергични лекарства, но задължително под лекарски контрол, категоричен е специалистът.

С идването на студения и влажен сезон, събирането на детски колективи в класните стаи може да създаде условия, вече с изисква да се вземат мерки срещу инфекциите на горните дихателни пътища, т.нар. респираторни или дихателни инфекции, предавани по въздушно-капков път.

Важно е децата с кашлица с отделяне на храчки, обилна секреция от носа, остра хрема и температура да не ходят на училище, за да не създават предпоставки за разболяване на другите, казва още доц. Дончев. Специалистът препоръчва ваксинация срещу грип, за да бъдат предотвратени увентуално усложнения.

Част от тези усложнения са заболявания, свързаните с УНГ-специалността и по-специално засягане на слуховия нерв. Това от своя страна може да доведе до трайно увреждане на слуха, ако не се предприемат навременни мерки. Лечението трябва да започне в първите 48 часа от възникване на проблема. При децата е малко по-трудно да се хване този период. Още повече, че грипът протича и с някои по-общи симптоми, които излизат на преден план, като висока температура, отпадналост, липса на апетит, болки в гърлото, кашлица, ако се засегнат белите дробове. Изпуснем ли този тънък момент, може да се развие едно неприятно заболяване, което протича със силна болка и кръвотечение в ушите – грипозен или хеморагичен отит, казва доцентът.

При малките деца по време на грипа и при други респираторни инфекции, преди всичко от вирусен произход, типично е заболяване, свързано със силна, пристъпна кашлица и затруднения в дишането или т.нар. субхордален ларингит, включително и по-тежката му форма стенозиращ остър ларинготрахеобронхит, посочва той.

Не е задължително родителите да помнят тези витиевати думи, но е хубаво да знаят, че при по-малките деца протичат със силна кашлица, болка зад гръдната кост и понякога недостиг на въздух. Това е спешно състояние, което налага и спешна лекарска помощ. Докато се случи това, в домашни условия могат да дадат на детето някакво антиалергично лекарство или да се направи инхалация дори и само с физиологичен разтвор. Ако не разполагат с тези средства – задължително трябва да се отворят прозорците, за да влиза чист въздух, а детето може да се вкара в банята, като се пуснат душове и чешми, които да овлажняват въздуха, съветва още доц. Дончев.

Модата със слушалките

Много е модерно да се използват и слушалки, но трябва да се опитаме максимално да предпазим слуховия нерв от увреждане. Защото, дори и да не е прекалено силен звукът – ако въздействието е постоянно (месеци или дори години), с някакъв над средна сила звук, т.е. над 65 dB, с времето може да се стигне до увреждане на слуховия нерв. Най-често използвани са малките слушалки, вътреушни, защото са много удобни и дискретни, не правят впечатление на околните, особено на учителите. Но ако не се спазва хигиена, може да се стигне до заразяване на кожата на ушния канал с гъбички или други бактериални причинители. В първия случай носи силно сърбящо усещане, със силна секреция, а във втория – до доста болезнено състояние. Освен това, чисто механично този тип слушалки могат да увредят и кожата на ушния канал. А децата с хроничен отит изобщо не трябва да ги използват, тъй като се създават условия за вторична инфекция, пояснява доц. Дончо Дончев.

Той съветва този тип слушалки да се сменят често, да се поддържат чисти и да не се носят прекалено дълго. Големите слушалки са вид компромисни, тъй като източникът на звука не е толкова близо до тъпанчевата мембрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!