Сроковете на зеления сертификат в страната не се променят

Девет месеца валидност на цифровите удостоверения за ваксинация има само за пътуване в чужбина, обясни главният държавен здравен инспектор

Янка Петкова 25 януари 2022 в 13:19 2500 0

Снимка Министерство на здравеопазването

За момента не се предвижда промяна в сроковете на валидност на сертификатите в страната, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред здравното министерство.

Това, което е договорено на международно ниво - да бъде скъсен периодът на 9 месеца, само при пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България - те не се променят към момента, подчерта здравният инспектор.

Срокът на зеления сертификат у нас е една година за България, извън страната - 9 месеца.

Ако хората с изтекъл сертификат, си направят бустерна доза, им се издава нов документ, с който могат да пътуват. За момента сертификатът за бустер е безсрочен, допълни доц. Кунчев.

В коментар за епидемичната обстановка в страната, той заяви:

"Катерим пика на петата вълна, изненада няма. Ръстът ще продължи още 1-2 седмици, след което ще достигнем най-високите стойности и ще започне нормализиране на ситуацията.”

Кунчев обясни, че има сериозна разлика в заболеваемостта в отделните региони на страната. „Ако над 2/3 от общините влязат в такъв режим, тогава ще обсъждаме и мерки на национално ниво”, подчерта здравният инспектор.

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат, които могат да се използват при пътуване в Европейския съюз (издават се на основание европейски регламенти), напомнят от МЗ:

· За ваксинация срещу COVID-19;

· За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;

· За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация

Издава се при завършен ваксинационен курс този документ е със срок на валидност за пътуване в ЕС 270 дни. При завършен ваксинационен курс и поставена бустерна доза документът не е ограничен със срок на валидност в ЕС.

На територията на България сертификатът за ваксинация може да се ползва като „зелен сертификат", като при завършен ваксинационен курс срок на валидност не е фиксиран.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване

Получават го гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че са преболедували COVID-19, потвърдено с PCR тест. Този документ е с давност 6 месеца и може да се ползва в Европейския съюз.

У нас, като „зелен сертификат" същият документ може да ползва в продължение на една година. Само на територията на България за „зелен сертификат" със срок на валидност една година се признава и удостоверението за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат след проведено изследване

Изследването може да бъде както с PCR, така и с антигенен тест. Валидността на сертификатите за изследване е 48 ч. за бърз антигенен тест и 72 ч. – за PCR.

Този документ може да се използва и на територията на България като „зелен сертификат" при същите срокове на валидност.

За „зелен сертификат" у нас се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

Всички варианти на Европейски цифров COVID сертификат/ на „зелен сертификат" могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система.

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук.

Издаването и валидирането на цифровия сертификат на ЕС може да се направи и през чатбот канала във Viber на Единния информационен портал за COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови