Щабът: Избягвайте да пътувате до Благоевград и Търговище

Денонощни проверки, без нови мерки

Янка Петкова 15 октомври 2020 в 11:46 4391 0

Засилваме контрола върху спазването на противоепидемичните мерки. Той ще бъде денонощен. Нови ограничения на този етап не се налагат, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб.

Забелязва се разколебаване у хора, дисциплината не е нужното ниво, а тенденцията у нас е към покачване на случаите на седмична база допълни той.

"Органите на РЗИ и полицията ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, на които има събиране на големи групи от хора, и обществени места, където трябва да се спазват мерките: търговски обекти, молове, дискотеки, нощни клубове", поясни Ангелов.

Министърът на здравеопазването призова да се ограничат пътуванията към областите Търговище и Благоевград, освен ако те не са наложителни. "Там имаме заболеваемост над 120 човека на 100 000, излишното пътуване дотам би довело до разпространяване на болестта и в другите области", предупреди министърът.

Къде сме ние

Страната ни е на 22-ро място (сред 30 страни) по заболеваемост в Европа със 76,67 заболели на 100 000 души население, според класификацията на Европейския център по контрол на заболяванията, на база 14-дневна заболяемост. На Балканския полуостров страната ни се нарежда на 5-то място по заболеваемост, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По показателя "смъртност" България е на 8-мо място в Европа и на 5-то място на Балканите, уточни той.

Готовност на здравната система

Според проф. Ангелов здравната система все още е в състояние да поеме средно тежките и тежки случаи, затруднения ма само в отделни области.

Към днешна дата броят болнични легла за по-леки случаи на коронавирусната инфекция е 7 307, от тях заети са 19%. Леглата за интензивно лечение и дихателна реанимация са 1 108, капацитетът им е запълнен на 6%.

25 са заразените медици от последното денонощие - 4 лекари, 10 медицински сестри, 5 санитари, 1 фелдшер и 5 души друг медицински персонал.

394 от случаите са активни. На домашно лечение са 327 медици, в лечебни заведения се лекуват 60, а в интензивни отделения са 7 здравни служители - 5 лекари, 1 сестра и 1 санитар.

Зониране според заболеваемостта

Две са областите, които са в червената зона с над 120 заразени на 100 000 души население, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В Търговище към онлайн обучение са преминали две училища. Мерките, които трябва да се предприемат в тези райони са в правомощията на местните кризисни щабове. Ние сме дали препоръки, уточни доц. Кунчев.

10 области попадат в оранжевата зона със заболеваемост от 60 до 119,9 души на 100 хиляди. Това са Бургас, Монтана, Габрово, Кърджали, Пловдив, Сливен, Смолян, София-град, Стара Загора и Ямбол.

Под 59,9 до 20 на 100 хиляди, в жълтата зона, са 13 области - Варна, Враца, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Разград, Русе, Силистра, София област, Хасково и Шумен.

С най-ниска заболеваемост, в зелената зона, са Видин, Ловеч и Плевен, съобщи доц. Кунчев, но уточни, че картината е много динамична и бързо могат да настъпят промени в зонирането.

Няма промяна по отношение на възрастовата структура на заболелите, има известно подмладяване, но това не се отразява на заболеваемостта на заразените и смъртните случаи, отчете главният здравен инспектор.

Има увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 000 население, съобщи той.

По ръст на инфектираните през последните две седмици страната се нарежда на четвърто място сред европейските страни, обобщи доц. Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!