Осъдиха НЗОК да плати 3 000 лв. обезщетение на дете с увреждане

OFFNews Последна промяна на 30 декември 2019 в 17:15 1874 0

Снимка Архив

НЗОК е осъдена да плати обезщетение от 3 000 лева на 9-годишно момиче, на което закритият вече Фонд за лечение на деца е отказал да плати жизненоважна и скъпа операция въпреки сключения договор за подпомагане, съобщи страницата си адвоката и специалист по медицинско право Мария Шаркова.

По думите ѝ отказът на Фонда да плати парите за лечението е бил мотивиран с това, че частната болница, където е трябвало да бъде извършена операцията, не е провела обществена поръчка за доставката на нужното медицинско изделие.

„Казусът беше „Параграф 22“. Защото Фондът за лечение на деца беше издал заповед за изплащане на парите, т. е. те бяха разрешени за плащане, но не желаеше да ги преведе за лечението на детето, защото няма проведена обществена поръчка. Болницата не можеше, и не беше длъжна, да провежда обществена поръчка, защото така пише в закона… Да откажеш да изпълниш свое законово задължение и по този начин да подложиш едно малко дете на подобно мъчение, е ужасно. Да принудиш родителите да търсят близо 100 000 лева за спасението на детето си – абсолютно бездушие“, коментира адвокат Шаркова.

Деветгодишната Самуела Куриян е трябвало да бъде оперирана в началото на 2017 г., тъй като страда от тежко гръбначно изкривяване. След като фондът отказва да преведе 96 000 лева за операцията за поставяне на импланти, родителите на детето събират сумата с дарителска кампания и операцията е успешно извършена, но няколко месеца по-късно.

През февруари 2017 г. със заповед на директора на фонда е било разрешено финансовото подпомагане на детето с 93 600 лева, за което е сключен и договор с родителите. След това обаче фондът отказва да изплати парите с мотива, че частната болница, в която е трябвало да бъде извършена операцията, не е подала декларация, че медицинските изделия са закупени след проведена обществена поръчка. Такова било изискването в отменения Правилник за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“.

Делото срещу НЗОК, като правоприемник на фонда, е заведено миналата година, а семейството на детето е поискало обезщетение от 10 000 лева заради причинени неимуществени вреди от бездействие.

В исковата молба се казва, че неизпълнението на договора е незаконосъобразно, тъй като не може конкретна разпоредба от подзаконов нормативен акт да противоречи на нормативен акт с по-висш ранг, какъвто е Законът за обществените поръчки, както и е недопустимо при приключила процедура и влязъл в сила индивидуален административен акт, фондът да изисква документи, които е трябвало да поиска по-рано.

„В резултат на това незаконосъобразно бездействие детето Самуела в продължение на няколко месеца продължава да търпи негативните последици от изкривяването, да усеща болки и да се страхува за живота си, както и са му причинени неимуществени вреди, изразяващи се в тревоги, болки и страдания, свързани с несигурността от предстоящата операция – дали ще се състои, дали родителите ѝ ще съберат средства навреме и преди да се е случило нещо фатално“, се казва в молбата. В нея изрично е посочено още, че операцията е забавена до началото на юни 2017 г., което е довело до допълнително влошаване на състоянието на момичето, допълнителни болки и страдания, които едно дете на 9 години не заслужава да търпи.

Преди дни съдия Бранимира Митушева от Административен съд София-град (АССГ) е присъдила обезщетение от 3 000 лева, като признава за доказани претърпените неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснения и несигурност за детето.

„Понесеното телесно или душевно страдание не може по никакъв начин да се заличи впоследствие, нито пък да се замени с някакво напълно съответно на него обезщетение по вид и по размер“, пише съдия Митушева, но преценява, че искът на семейството трябва да бъде уважен само до 3000 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови