Може или не може два пъти да се отстрани простатна жлеза? Отговорът на специалиста

Янка Петкова 20 юли 2021 в 16:19 5075 1

Снимка УМБАЛ "Александровска"

"Масово всички точат здравната каса. Състоянието на българското здравеопазване е критично, а тази дума дори не е достатъчна, за да опише какво става в него." Това каза в сутрешния блок на БНТ клиницистът д-р Христо Дамянов.

Той показа документ, според който "в един онкологичен център" на пациент на 70 години два пъти е премахната простатната жлеза. Единият път през 2005 г., а другият – през 2011 г. Според д-р Дамянов това е един от абсурдните примери за източване на здравния фонд. Скандалният пример обаче беше оспорен от медицински специалисти, според които повторна интервенция е възможна, затова OFFNews потърси експертно мнение от началника на клиниката по урология в Александровска болница проф. д-р Димитър Младенов.

Ето какво отговори той:

Простатната жлеза може да бъде отстранена по няколко начина. Единият начин е трансуретрална резекция (вид ендоскопска операция) през члена, а другият начин е с отворена операция. Говорим за ДПХ - доброкачествена простатна хиперплазия (уголемяване на жлезата).

Всички пациенти, които са оперирани за ДПХ, трябва да продължат да си правят изследвания на специфичен простатен антиген – туморен маркер. Защото понякога, когато се махне простатната жлеза, дали с отворена операция или с трансуретрална резекция, след време може да се развие карцином на простата от капсулата.

Т. е. когато човек отиде на контролен преглед, се вижда туморна формация в областта на простатното ложе и е възможно това вече да не е ДПХ, а карцином на простатата. За да не се стига дотам, винаги казваме на мъжете след операция да продължат да се изследват за този туморен маркер, защото може да се развие карцином на простата.

Може би при втория случай (б. р. за който говори д-р Дамянов), когато се е наложило да се отстранява простатата, се е оказало, че има вече карцином на простатата. 

Могат да се получат няколко други усложнения на операцията като например склероза на мехурната шийка, може да има стеснение на канала. Ако се цели източване на НЗОК, е възможно пациентът да бъде приет с друга фалшива диагноза. Много е елементарно да източваш Касата два пъти с една и съща диагноза. Аз лично не съм чул за подобен случай.

Дори не съм убеден, че пациент може да бъде два пъти лекуван с една и съща диагноза, защото два пъти не може да бъде приет в рамките на един месец, но не съм запознат как стоят нещата при по-голям интервал от време. Най-вероятно е ставало за карцином на простата втория път, обобщи специалистът.

Проф. Димитър Младенов завежда Отделението по обща урология в УМБАЛ "Александровска". Завършва МУ-София през 1979 г. Научно-изследователските му интереси са свързани с доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ), уролитиазата, онкоурологията, ендоурологията, лазертерапията, лапароскопската хирургия и т.н. През 2006 г. получава диплома за високоспециализирана дейност "Биопсии под ехографски контрол в урологията, уретроскопия, цистоскопия", диплома за високоспециализирана дейност "Лазери в урологията", диплома за високоспециализирана дейност "Ендоурологични манипулации при уретеролитиаза" и диплома за високоспециализирана дейност "Спешни манипулации в урологията".

От 2007 г. е "Доктор на медицинските науки", след като защитава успешно дисертация на тема "Доброкачествена простатна хиперплазия – прогностични критерии за прогресивно развитие и избор на лечение". От 2009 г. има диплома за високоспециализирана дейност "Екстракорпорална литотрипсия".

През 1986 г. - Екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни в Клиниката по урология, МУ-Дортмунд, Германия. През 1991 г. - Интервенционален ултразвук и ендоурология (JICA Scholarship) в Клиниката по урология, Национален медицински център, Токио, Япония. През 1993 г. - Ендоурология, лазертерапия на урологични заболявания и бъбречна трансплантация (DAAD Scholarship) в Клиниката по урология, Болница Гросхадерн към университета "Максимилиан университет" в Мюнхен, Германия и през 2001 г. - Лапароскопска хирургия и ендоурология на горните пикочни пътища (AAF Scholarship) в Клиника по урология към МУ-Залцбург, Австрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

1

Иван Докторов

20.07 2021 в 21:14

Питайте патило, при това доктор. През 2004 - първи ТУР на простата, субтотална резекция на целия среден дял и част от страничните дялове. При изписването ми Санитарката ме предупреди: докторе, такива като теб идват след години пак за операция! Излезе права - пролетта на 2020 тежка хематурия от простата. Направиха ми тотална резекция на простата чрез ТУР. Осакатяваща операция, но поне нямаше карцином.
Така, че преди да задавате обвинителни реторични въпроси за лаичната преса, ЧЕТЕТЕ И ПИТАЙТЕ ПРОФЕСОРИТЕ!!!
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!