Масово се точи НЗОК. Може ли два пъти да отстраниш простатна жлеза на един и същи пациент?

OFFNews 20 юли 2021 в 10:08 25594 2

„Масово всички точат здравната каса. Състоянието на българското здравеопазване е критично, а тази дума дори не е достатъчна, за да опише какво става в него. Аз съм лекар с повече от 40 години практика. Нагледал съм се на какви ли не неща, но не съм си представял, че ще изпаднем в такава тежка злокобна ситуация“, казва д-р Христо Дамянов, управител на Центъра за интегративна медицина и центъра по онкология пред БНТ.

Той показа  документ, според който в един онкологичен център, на пациент на 70 години, два пъти е премахната простатната жлеза. Единият път през 2005 г, а другият – през 2011 г. „Бях изумен“, коментира клиницистът.

Според него правилата се нарушават "заради една здравна система, която е извън всякаква логика и всякакъв смисъл".

"Тази здравна система беше създадена през 2001-2002 г., като включваше и Здравната каса, и клиничните пътеки, заимствани от австралийския модел", коментира д-р Дамянов.

Той отново определи здравеопазването като пълен провал и призова колегите си от "Пирогов" да си припомнят какво се е случвало след въвеждането на тази система. След 2002 г. имаше множество протести на лекари и то за премахването ѝ, твърди лекарят, който е присъствал на два от тези протести и уточни, че тогава обществеността е питала "какво искат тези лекари".

Има уникални медицински безобразия, коментира д-р Дамянов и допълни, че в системата има огромни пари, които са крайно нерационално разпределени. Той даде пример за лекарствата за онкоболни, които през 2012 са стрували 60 млн. лв., а през 2017 г. сумата е нараснала на 300 млн. лв.

„Пациентите загиват, това виждам“, категоричен е той и показа папка със случаи, които са служили само за източване на здравната каса.

По думите му това, което сега прави служебният здравен министър Стойчо Кацаров са начални опити. Здравеопазването се нуждае от една цялостна радикална промяна, която е свързана с огромни политически и икономически интереси, бизнес интереси, както и от цялостна концепция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови