Москов: От 2016 г. здравни права ще са възстановяват срещу всички неплатени вноски

OFFNews 18 март 2015 в 16:51 20118 28

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Петър Москов

От 2016 година възстановяването на здравноосигурителни права ще става след изплащане на всички неплатени вноски, категоричен е здравният министър Петър Москов.

Той обяви това в парламента по време на дебат за промените в Закона за здравното осигуряване, внесени от Министерския съвет. Депутатите ще продължат с дебата по първо четене на законопроекта утре, защото днес не успяха да проключат.

По думите на Москов, след като законът влезе в сила, ще има 6-месечен гратисен период за възстановяване на здравните права за три години назад. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване - 2000 г., а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Той не се притеснява от давностния срок за събирането на стари вземания - в различни закони имало предвидени изключения.

"Държа, като вносител на този законопроект, на текстовете, че от началото на следващата година влизането обратно в системата да бъде свързано със заплащането на всички вноски от началото на системата за здравно осигуряване", заяви Москов. 

Той обяви още, че финансовото и здравното министерства са предприели мерки за изработване на механизъм здравнонеосигурените лица, които нямат статут на социално слаби и държавата не ги осигурява, да могат в районната служба за социално подпомагане да предяват искане за индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата да поеме здравната осигуровка.

„Нека да кажем, че здравно осигурени през държавата са пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. Ако вие не попадате в някоя от тези социални мрежи, но имате усещането, че сте социално слаб и не можете да плащате здравните си вноски, сме предвидили механизъм, по който вие да предявите нуждата в индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата ще поеме вашето здравно осигуряване. Но това означава да се докаже, че вие сте регистриран на трудовата борса и не сте отказал работа, че нямате купища имоти, че не сте извършвали трансакция с тези имоти и много други неща", обясни Москов на брифинг в Министерството на здравеопазването.

За българите зад граница се търси модел, според който, хората които са се осигурявали в чужбина, да бъдат третирани като осигурени и у нас, уточни той.

Променита в Закона за здравното осигуряване предвиждат още да се увеличат представителите на държавата н Надзорния съвет на Здравната каса.

Сега в касата от 9 членове четирима са на държавата, а след приемането на промените в закона ще станат 6, което означава, че ще могат да взимат решения, без да се съобразяват със синдикатите и работодателите (те имат общо 4 членове и един имат пациентските организации).

Предвидено е здравните услуги, за които заплаща касата да бъдат разделени на основен (спешен) и допълнителен пакет. Предвидено е Касата да поема основния пакет на всички здравноосигурени пациенти. Достъпът до допълнителния пакет пък ще може да става или през Касата, или през частните осигурителни фондове.

Здравнонеосигурените ще имат право само на спешен пакет, докато не си възстановят правата (плащат се дължимите вноски за 3 години назад).

С промените поетапно ще се повишава и осигурителният доход, върху който държавата внася здравни осигуровки за децата пенсионерите и др. Целта е сумата постепенно да се изравни с тази, която плащат самоосигуряващите се, като се увеличава от догодина с по 5%.

Ако законопроектът влезе в сила, Здравната каса ще бъде задължена да проучва удовлетвореността на пациентите от предоставените им здравни услуги. Регламентира се и възможността за извършването на съвместни проверки на медиците и болниците от държавните органи и съсловните организации на медиците.

За система неудовлетвореност на пациентите Касата ще има право да прекратява договор с лечебно заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!