Москов: От 2016 г. здравни права ще са възстановяват срещу всички неплатени вноски

OFFNews Последна промяна на 18 март 2015 в 16:51 19423 28

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Петър Москов

От 2016 година възстановяването на здравноосигурителни права ще става след изплащане на всички неплатени вноски, категоричен е здравният министър Петър Москов.

Той обяви това в парламента по време на дебат за промените в Закона за здравното осигуряване, внесени от Министерския съвет. Депутатите ще продължат с дебата по първо четене на законопроекта утре, защото днес не успяха да проключат.

По думите на Москов, след като законът влезе в сила, ще има 6-месечен гратисен период за възстановяване на здравните права за три години назад. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване - 2000 г., а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Той не се притеснява от давностния срок за събирането на стари вземания - в различни закони имало предвидени изключения.

"Държа, като вносител на този законопроект, на текстовете, че от началото на следващата година влизането обратно в системата да бъде свързано със заплащането на всички вноски от началото на системата за здравно осигуряване", заяви Москов. 

Той обяви още, че финансовото и здравното министерства са предприели мерки за изработване на механизъм здравнонеосигурените лица, които нямат статут на социално слаби и държавата не ги осигурява, да могат в районната служба за социално подпомагане да предяват искане за индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата да поеме здравната осигуровка.

„Нека да кажем, че здравно осигурени през държавата са пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. Ако вие не попадате в някоя от тези социални мрежи, но имате усещането, че сте социално слаб и не можете да плащате здравните си вноски, сме предвидили механизъм, по който вие да предявите нуждата в индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата ще поеме вашето здравно осигуряване. Но това означава да се докаже, че вие сте регистриран на трудовата борса и не сте отказал работа, че нямате купища имоти, че не сте извършвали трансакция с тези имоти и много други неща", обясни Москов на брифинг в Министерството на здравеопазването.

За българите зад граница се търси модел, според който, хората които са се осигурявали в чужбина, да бъдат третирани като осигурени и у нас, уточни той.

Променита в Закона за здравното осигуряване предвиждат още да се увеличат представителите на държавата н Надзорния съвет на Здравната каса.

Сега в касата от 9 членове четирима са на държавата, а след приемането на промените в закона ще станат 6, което означава, че ще могат да взимат решения, без да се съобразяват със синдикатите и работодателите (те имат общо 4 членове и един имат пациентските организации).

Предвидено е здравните услуги, за които заплаща касата да бъдат разделени на основен (спешен) и допълнителен пакет. Предвидено е Касата да поема основния пакет на всички здравноосигурени пациенти. Достъпът до допълнителния пакет пък ще може да става или през Касата, или през частните осигурителни фондове.

Здравнонеосигурените ще имат право само на спешен пакет, докато не си възстановят правата (плащат се дължимите вноски за 3 години назад).

С промените поетапно ще се повишава и осигурителният доход, върху който държавата внася здравни осигуровки за децата пенсионерите и др. Целта е сумата постепенно да се изравни с тази, която плащат самоосигуряващите се, като се увеличава от догодина с по 5%.

Ако законопроектът влезе в сила, Здравната каса ще бъде задължена да проучва удовлетвореността на пациентите от предоставените им здравни услуги. Регламентира се и възможността за извършването на съвместни проверки на медиците и болниците от държавните органи и съсловните организации на медиците.

За система неудовлетвореност на пациентите Касата ще има право да прекратява договор с лечебно заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.07 2015 в 19:07

Тоя министър пак заблуждава нещо Народа...Как ще плащам назад 5 години ЗО, след като не съм бил в България от 7 години,не съм ползвал здрави услуги в тая държава и съм се препитавал в Италия, бре ...,защото тук Не може да намериш свестна работа и да изкарваш средства за препитание на семейството си!? А това е работа на управляващите-вместо да ме рекетират за минало време и Не ползвани здравни услуги.. да осигурят европейско заплащане и тук...!?

28.03 2015 в 11:43

По закона здравното осигуряване е доброволно. В този ред на мисли ние сме доброволно задължени така ли? Защо да се плаща нещо което не сме ползвали например. Това си е официален рекет. Г-н Москов за който се знае че е прикрит хомосекуалист иска да прокара гейски закон. Даотиде някъде и да се самоубие за да не го тепа народа. ЕГАТИ.

22.03 2015 в 19:08

Лелеее какъв вой се е наддал ... Малко ред някой да поиска да вкара в тази разпасана държава и всички са против.

19.03 2015 в 21:17

Мислите толкова плитко и глупаво тези които защитават този измислен министър.Москов куче умряло махай се от парламента или ние скоро ще те махнем

19.03 2015 в 15:54

Може би следващата стъпка е да плащаме вноски за охраната от МВР и всички останали услуги солидарно?

19.03 2015 в 15:41

А що трябва да плащам на държавата, като мога да си направя здравна застраховка? :)

19.03 2015 в 15:29

ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ:
http://www.nationalrighttolifenews.org/news/2014/07/euthanasia-could-be-option-for-poor-says-lithuanian-health-minis ter/#.VQrOycWSyxo

Euthanasia could be option for poor, says Lithuanian health minister


By Michael Cook

Lithuanian Health Minister Rimantė Šalaševičiūtė
Lithuanian Health Minister Rimantė Šalaševičiūtė
Euthanasia might be needed for poor people who cannot access palliative care, the new Lithuanian Health Minister has suggested. Rimantė Šalaševičiūtė was sworn earlier this month, but already she has made waves by backing an open discussion of the legalisation of euthanasia.

Without making any specific proposals, she told local media that Lithuania was not a welfare state with palliative care available for all and that euthanasia might be an option for people who did not want to torment relatives with the ‘spectacle’ of their suffering.

The minister has also raised the idea of euthanasia for children. She noted that this option had been approved for Belgian children after a long public debate. It was an option which might be appropriate in Lithuania as well after public debate.

19.03 2015 в 13:49

Чета коментарите, главно неграмотни, и ми се плаче колко соц има още в главите на хората вместо мозък... Като си тъп, чети бе, човек! Огромна група граждани са осигурени от държавата. Предлага се ред за влизате в тази група на други бедни хора. Българите извън България ще имат описан ред за ползване на здравни услуги. И остават хитреците, дето живеят на чужд гръб. Сега им е лесно - плащат си, лекуват се. Ама първо някой трябва да поддържа болници, апаратура, лекари, сестри и прочие (ние, осигурените), та да може мошеника като му затрябва, да се лекува там. Другият вариант е да си отиде в болницата и да си плати кеш лечението. И знаете ли колко по-скъпо е това (дори проста операцийка) от 600-те лева, дето плаща сега? Абе мислете бе, хора, преди да плюете! Като в трамвая сте, дето защитавате гратисчиите от контрольорите...

19.03 2015 в 12:17

Москов явно се е поучил от челния литовски опит:
Министр здравоохранения Литвы Риманте Шалашявячюте:
"Эвтаназия может быть хорошим выбором для бедных людей, которые в силу бедности не имеют доступа к медицинской помощи. Литва не социальное государство, где паллиативная помощь доступна всем нуждающимся. Поэтому эвтаназия может стать решением для людей, которые не хотят беспокоить родственников зрелищем собственных страданий."

http://www.pravda.ru/news/world/europe/easteurope/14-08-2014/1221344-litva-0/

Еми евроатлантически ценности са това, общо взето- бедните да го духат.Или да мрат в случая.
Само умните, красивите и богатите имат право на медицинска помощ.Интересно, а ако на тях им спрат плащанията от Фондацията, какво ще правят?

19.03 2015 в 11:57

Москов е идиот. Вместо да предложи на хората да си плащат от сега и занапред, с просто затяганите на законите, ще ги гони за 10 г. назад. Който не е имал пари тогава, едва ли и сега ги има. НО би могъл да се стегне и да си плаща занапред. Само това ще понапълни касата. И време е държавата да почне да плаща здравните на своите работници, а не ние да ги издържаме и тях като камъни на шията си. Не, че пак няма да ги плащаме ние, но поне касата ще е пълна.