Глинка Комитов е новият управител на НЗОК

Ивайло Анев 12 март 2015 в 14:56 4384 5

Снимка БГНЕС, Архив

Новият управител на НЗОК Глинка Комитов

Парламентът одобри кандидатурата на д-р Глинка Комитов за нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това стана след като 117 депутати гласуваха "за", 22 "против" и 7 се въздържаха. Комитов бе подкрепен от депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, ПФ, БДЦ и АБВ.

Глинка Комитов бе зам.-директор на НЗОК между 2002 и 2010 г., а след това, до 2013 г., беше управител на Столичната здравноосигурителна каса.

Той беше единственият допуснат кандидат за управител на касата, а кандидатурата му беше внесена от ГЕРБ и подкрепена днес от здравния министър д-р Петър Москов с думите: "Ще чуете Комитов и няма да останете омаяни - той е корав човек, суров, може да изглежда малко сух, но мястото на такива хора е точно в управлението на нашите пари в полза на пациентите, защити той номинацията за управител на НЗОК".

Комитов бе избран след изтичането на мандата на предишния управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Мандатът изтече на 12 февруари, но тогава нов управител нямаше, защото депутатите забравили за мандата. В крайна сметка се стигна до удължаване на мандата, за да не се блокират плащанията за болници, аптеки и лекари.

На 18 февруари бяха утвърдени и правилата за избор на управител на НЗОК. Във вторник на извънредно заседание здравната парламентарна комисия единодушно одобри кандидатурата на д-р Комитов за управител на касата.

"Основният ми приоритет ще бъде ефективното управление и разходване на средствата. Не бива да се пропуска, че НЗОК е неразделна част от системата на здравеопазването и следва да спазва държавната здравна политика. Не може НЗОК да бъде министерство в министерството в сектор „Здравеопазване“, каза Комитов по време на изслушването в здравната комисия миналата седмица.

Той обяви, че ще настоява НЗОК да може да налага по-строг контрол при заплащането на медицински дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!