Бизнесът и синдикатите: Върви се към одържавяване на НЗОК

Нели Чолашка 23 февруари 2015 в 11:21 3558 5

Снимка Сергей Антонов

Заседание на тристранката.

Бизнесът и синдикатите се обявиха против идеята представителите на държавата в Надзорния съвет съвет на Националната здравноосигулителна каса (НЗОК) да се увеличи с двама членове и смятат, че това е одържавяване на Касата.

Сега в касата от 9 членове четирима са на държавата, а след приемането на промените в закона ще станат 6, което означава, че ще могат да взимат решения, без да се съобразяват със синдикатите и работодателите (те имат общо 4 членове и един имат пациентските организации)

По-големият контрол от страна на държавата върху надзора на НЗОК е предвиден в проекта на промени в Закона за здравното осигуряване, който се обсъжда днес от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Социалните партньори обявиха също, че са обидени от факта, че законпроектът се обсъжда с тях, след като вече е внесен в Народното събрание. Иван Кокалов от КНСБ попита и защо здравният министър лично не представи пред НСТС проекта. 

Предложените промени в Закона за здравното осигуряване бяха представени от зам. здравния министър Ваньо Шарков.

Промените предвиждат здравните услуги, за които заплаща касата да бъдат разделени на основен (спешен)  и допълнителен пакет. Предвидено е Касата да поема основния пакет на всички здравноосигурени пациенти. Достъпът до допълнителния пакет пък ще може да става или през Касата, или през частните осигурителни фондове.

Здравнонеосигурените ще имат право само на спешен пакет, докато не си възстановят правата (плащат се дължимите вноски за 3 години назад). След 2016 година обаче хората, изгубили здравноосигурителни права, които не са си направили труда да ги вазстановят до края на 2015 г., ще трябва да платят всички дължими вниски от въвеждането на здравното осигуряване. 

С промените поетапно ще се повишава и осигурителният доход, върху който държавата внася здравни осигуровки за децата пенсионерите и др. Целта е сумата постепенно да се изравни с тази, която плащат самоосигуряващите се, като се увеличава от догодина с по 5%.

Ако законопроектът влезе в сила, Здравната каса ще бъде задължена да проучва удовлетвореността на пациентите от предоставените им здравни услуги. Регламентира се и възможността за извършването на съвместни проверки на медиците и болниците от държавните органи и съсловните организации на медиците.

За система неудовлетвореност на пациентите Касата ще има право да прекратява договор с лечебно заведение.

Иван Коколов попита защо пакетите - основния и допълнителния, ще бъдат представени чак през юни, а Божидар Данев от БСК попита защо касата вече ще "купува" услуги, а няма да ги "заплаща", както беше досега.

Ваньо Шарков обясни, че пакетите със здравни услуги никога не са били част от закона, а са в Наредба 40.

За начина на плащане обяви, че досега касата е плащала всички отчетено, а в бъдеще ще плаща само за качествена услуга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови