Майката на бебето с COVID-19: Тиражират се неистини без мое знание

Янка Петкова Последна промяна на 23 ноември 2020 в 10:35 2862 0

Майка на бебе, диагностицирано с коронавирус, опроверга медийни публикации, че детето ѝ е било оставено без медицинска грижа и му е било отказано лечение, с аргумента, че болницата няма капацитет да окаже специфичното лечение.

За случая беше подаден сигнал от пациентски организации "Заедно с теб" миналата седмица. По думите на председателя на неправителствената организация Пенка Георгиева за случая е съобщила приятелка на майката, която е журналист.

"Нормално ли е бебе на 55 дни, прието с коронавирус в пловдивска болница да стои цял ден без преглед, без лекарска грижа, без дори да му премерят температурата? И майката да припада от ужас, защото няма кой да отвори вратата. Нормално ли е снощи в една друга болница да им откажат елементарна помощ, защото явно са се самозабравили?", е написала близката на семейството на малкото дете.

Майката, Венета Гайтанджиева, която научила за публикациите два дни по-късно, обаче опроверга изнесената информация: 

„Искам да се извиня на УМБАЛ „Свети Георги“. Без мое знание в медийното пространство се тиражират изопачени факти, които директно обвиняват лекарите от болницата в несъществуваща вина. Видях вчера какво пише за нашия случай и се ужасих“, сподели майката на Мая, която днес навършва 2 месеца.

Дъщеричката ми е с положителен тест за коронавирус, но е добре, уточнява Венета Гайтанджиева от Ямбол.

Тя разказва, че в сряда, 18 ноември 2020 г., личната лекарка на бебето направила всичко възможно да бъдат приети в УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив, защото в болница в Стара Загора не било възможно. В четвъртък около 13 часа с линейка са пристигнали в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив.

„Веднага бяхме настанени в стая, а не сме били оставени на улицата. Не е вярно, че с бебето сме били заключени“, категорична е Венета Гайтанджиева. Дъщеричката й не е имала температура.

„Включиха й системи по-късно, но в никакъв случай не са били 10 часа. Детето ми не беше в тежко състояние. Просто наистина трябваше да изчакаме, защото целият персонал беше зает явно с много сериозни случаи“, разказа майката. Тя е категорична, че „нито е викала, нито е блъскала по вратата на стаята“. „Нямаше причина, детето не беше с температура“, обясни майката, която с бебето по-късно е била настанена в самостоятелна стая.

Междувременно Венета Гайтанджиева се чула по телефона със сестра си. Осведомила я, за да не се притеснява.

„Приятелка на сестра ми е журналист, разбрала е за моя случай и пуснала пост в социалните мрежи. Фактите в него са украсени, звучат драматично, но не са верни. Вероятно е искала да помогне. Като резултат обаче се е получило злепоставяне и обвиняване на цяла болница“, съжалява за недоразумението Венета Гайтанджиева.

„Истината е, че сме обградени от топло отношение и грижи. А лекарите и останалите служители работят денонощно. Виждам все едни и същи хора, облечени в скафандри. Сигурно дежурят по 2-3 смени без почивка“, смята Венета Гайтанджиева.

Тя заявява, че не е разговаряла с представители на пациентски организации. Постът на журналистката бил изтрит, но информацията от него вече е била мултиплицирана от медии.

Венета Гайтанджиева увери, че не е подавала сигнал до Министерство на здравеопазването, както се твърди в публикации в медиите.

„Детето е в задоволително състояние, афебрилно, без прояви на дихателна недостатъчност, няма прояви на интоксикация. Получава необходимото лечение“, казва доц. д-р Олиана Бойкинова от Клиника по инфекциозни болести в УМБАЛ „Свети Георги“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови