Кои храни регулират хормоните?

OFFNews 01 август 2023 в 09:23 1039 0

авокадо

Снимка Pixabay

Хранителен режим за регулация на хормоните

Храните, които регулират хормоните, могат да ви помогнат да разрешите сериозни проблеми. Тялото е много чувствително и реагира и на най-малкия хормонален дисбаланс.

Честа причина за проблеми с ендокринната система е недохранването, което лишава тялото от необходимите витамини и киселини. В резултат на това се появява спад на имунитета, акне, косопад и безброй други здравословни проблеми. Това може да се спре, ако започнете да се храните здравословно и да консумирате храни, които съдържат растителни естрогени, пише БГНЕС. 

Какво представляват естрогените?

Това е името на групата женски полови хормони, които се синтезират в големи количества в яйчниците и в малки количества в надбъбречните жлези. Те започват да се произвеждат от самото начало на сексуалното развитие, а по време на менопаузата нивото на естроген намалява значително, което силно влияе върху влошаването на благосъстоянието на жената.

Естрогените са в основата на нормалното функциониране на женския организъм. От тях зависи почти всичко: либидо, настроение, менструален цикъл и дори телесна температура. Тези хормони също играят огромна роля за правилния растеж на гърдите при момичетата по време на пубертета и за образуването на телесни мазнини при зрелите жени.

Нивата на естроген в кръвта контролират здравето на косата, кожата, ноктите и най-важното - способността за зачеване и раждане на дете.

Женските хормони пряко зависят от това, което ядем. За производството на естроген и стабилното функциониране на ендокринната система, опитайте се да включите следните храни в менюто си.

Авокадо

Истинска суперхрана за запълване на липсата на здравословни мазнини. Авокадото съдържа склад от хранителни вещества и съединения, наречени растителни стероли. Те засягат хормоналния баланс, особено естрогена и прогестерона. Авокадото блокира увеличаването на естрогена в кръвта, което осигурява производството на прогестерон за нормализиране на менструалния цикъл. Излишъкът от естроген води до натрупване на мастна тъкан и съответно до внезапно увеличаване на телесното тегло. Въпреки високото съдържание на растителни мазнини, авокадото нормализира нивото на хормоните и помага за поддържане на идеално телесно тегло.

Семена

Ленът и сусамът са лидери сред семената, които влияят на хормоналния баланс. Те допринасят не само за нормализиране на нивото на естроген в кръвта, но и за намаляване на холестерола, а също така ускоряват метаболизма. Семената могат да се добавят към различни ястия: салати, сладкиши, кисело мляко. По-добре е да се използват смлени за подобро усвояване на важните съставки и по-лесно храносмилане.

Ядки

Комбинацията от мастни киселини, цинк, протеини, желязо и селен, които съдържат ядките, е истинска благодат за щитовидната жлеза. Поради голямото количество хранителни вещества в състава, ежедневната консумация на ядки (в малки количества, тъй като продуктът е много калоричен) допринася за поддържането на хормоналния баланс. 

Зелени зеленчуци

Зелените зеленчуци са номер едно в поддържането на чревната подвижност и чревния микробиом, от които пряко зависи работата на целия организъм. Липсата на фибри и хлорофил, които зелените зеленчуци съдържат в големи количества, причинява влошаване на настроението и умствената дейност. Важно е всеки ден да се консумират зелени зеленчуци (къдраво зеле, целина, спанак, краставици, тиквички, броколи). Трябва да заема поне една четвърт от чинията ви.

Бобови растения

Те са ценни заради високото съдържание на аминокиселини и витамини от група В. Соята е богата на калций, а нахутът е богат на витамин Е и омега-3 мастни киселини. Бобовите растения са богати на протеини, което ги прави чудесна алтернатива за вегетарианци или хора с непоносимост към лактоза. Отлични източници на растителни естрогени са бобът и лещата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!