Как се отказват цигарите? Лекари търсят отговор в деня без тютюнев дим - 31 май

OFFNews 31 май 2017 в 07:10 7060 2

Снимка pixabay.com

Цигарите са един от най-опасните убийци в съвременното общество. Много видове рак, болести на сърцето, дихателни проблеми се свързват с пушенето. 1.3 милиона смъртни случаи в ЕС от общо 4.9 през 2014 г. са причинени от рак. 272 хил. от починалите са имали рак на белите дробове.

Данните бяха оповестени от Евростат в навечерието на Световния ден без тютюнев дим - 31 май, инициатива на Световната здравна организация.

Според СЗО цигарите убиват годишно повече от 7 милиона души.

Къде е България?

Страната ни не е сред страните с най-много смъртни случаи на болни от рак на белите дробове спрямо общия брой на починалите от злокачествени образувания. На първо място в ЕС е Унгария с 27% при средно за ЕС 21%. На второ място е Полша, а над средния е процентът още в Холандия, Гърция, Дания, Белгия, Люксембург и Великобритания.

Най-ниският процент е в Португалия - 15. Следват Латвия, Словакия, Швеция (по 16%), Литва (17%), Финландия и България. В страната ни процентът е 19, толкова е и в Чехия, Естония, Кипър, Малта и Австрия.

Как се отказват цигарите?

Във връзка с деня без цигарен дим Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България представи европейския проект SmokeFreeBrain, разработван по програма "Хоризонт 2020".

Проектът цели да покаже каква е ефективността на различните стратегии за отказване от цигарите в държави със среден доход сред безработни млади хора, ХОББ пациенти, болни от астма, както и в страни с нисък и среден доход. Той трябва да създаде нови ефективни подходи за отказване, както и да проучи ефекта от електронните цигари.

Приносът на българския екип с водещ изследовател доц. д-р Любомир Киров в първия етап е свързан с резултатите от направеното пилотно проучване, тествало ефекта на мотивацията за спране на навиците за пушене сред 60 български пациенти. Всеки е попълнил 14 въпросника трикратно – при включване в проучването, на втори етап и при приключването му. 20 от тях са с ХОББ, 20 с астма и 20 са в групата "млади безработни" (неработещи на възраст 18 до 35 г.).

Един от бъдещите методи се базира на физически упражнения. Той ще бъде разработен с помощта на информационните технологии (използвайки акселерометър, смартфон или съвременни устройства като Kinect) така, че потребителят да може да ги изпълнява упражненията лесно и по всяко време. Например да прави походи с Google Street view, каквито вече е създал университетът в Солун /AUTH/ с помощта на HTML5 технологии. Последните ще бъдат доставени чрез FitForAll платформа (достъпни чрез смарт телевизор, таблет, смартфон и конвенционален PC).

Тези приложения предотвратяват възможни рискове от развитие на пристрастяване към интернет или игри, тъй като акцентът е върху упражняване на физическа дейност от потребителя, пишат от сдружението. Този процес вече е бил предложен като терапия срещу пристрастяване към смартфони и е тестван първоначално за ефективно лечение на физическите симптоми на интернет зависимост и по-късно - на психични проблеми.

Проучването се фокусира и върху електронните цигари - помощно средство за отказване от пушенето.

Електронните цигари са устройства, чиято функция е да се изпари и да се достави до белите дробове на потребителя химична смес, обикновено състояща се от никотин, пропилен гликол и други химикали. Съдържанието на тези продукти може да варира и може да не е известно на потребителя. Въпреки че безопасността и въздействието на електронните цигари върху здравето не е оценено, те се смятат за по-безопасна алтернатива на цигарения дим.

Дали това е така ще проверят проучванията в рамките на проекта.

Електронните цигари не генерират полициклични ароматни въглеводороди /мощен клас канцерогенни химикали, отделяни по време на горенето на тютюна, предизвикващи рак/. Въпреки това в някои никотинови пълнители се срещат канцерогенни тютюневи нитрозамини като замърсители, макар и при много ниски концентрации в сравнение с тютюневия дим. 

Последствията от прехода от тютюнев дим към парата от електронната цигара върху хормоните на стреса също не са изяснени.

Тъй като безопасността на продължителното използване на електронни цигари не е изследвана подробно досега и като се има предвид мълниеносния възход на тяхното използване, е наложително да се установят токсикологичните последици в резултат на прехода от тютюнопушенето към използване на никотин чрез парата на електронните цигари, обясняват от сдружението на джипитата.

Основната цел на пилотното проучване е да се следят тютюневи специфични нитрозамини, ДНК адукти, хормони на стреса, метилиране на ДНК и настроение по време на прехода от пушенето на цигари към употреба на електронни цигари. Паралелно ин виво проучване допълнително ще оценява възможните токсични ефекти на хронична експозиция на парата от електронната
цигара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

31.05 2017 в 08:06

Цигарите са един от най-опасните убийци в съвременното общество. Много видове рак, болести на сърцето, дихателни проблеми се свързват с пушенето. 1.3 милиона смъртни случаи в ЕС от общо 4.9 през 2014 г. са причинени от рак.


Добре бе, защо тогава ги произвеждат и продават легално на всяко кюше?!

12284

1

ДидоВъТъ

31.05 2017 в 07:22

Цигарите се спират ударно и от раз-няма днес 20,утре 19 и простотии като това.Пуша от 27 г. по 2-3 кутии на ден и съм ги спирал за по 2-3 мецеца без грижи.А т'ва с елцигите си е лигавщина отвсейде.