Quantcast

СЗО започва кампания срещу пушенето във филмите

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2016 в 12:18 3199 9

Световната здравна организация започна кампания срещу пушенето във филмите, тъй като чрез киното цигарените компании продават продуктите си на деца, пише Independent. 

Според СЗО филмите, които съдържат сцени на пушене, трябва да получават рейтинг за възрастни. 

Сцени с пушене има в 44% от цялата холивудска продукция през 2014 г. и 36% от филмите, подходящи за непълнолетни, става ясно от доклад на СЗО със заглавие "Филми без дим".

„Известно време наблюдавахме намаляване на тютюнопушенето във филмите и други продукции на шоубизнеса. През 2013 - 2014 г. обаче настъпи повратен момент и сцените с пушене се увеличиха”, коментира д-р Армандо Перуга от СЗО.

Според американско изследване 4 от всеки 10 възрастни пушачи са започнали да пушат под влияние на филмови и телевизионни звезди. Поради същата причина 6 млн. младежи по света са пропушили през 2014 г. 

Подобно предупреждение отправи Световната здравна организация и през 2009 г., но правителствата по света не са предприели мерки. 

СЗО направи опит да убеди филмовата индустрия да не показва марката на цигарите в сцените с пушене, както и да добавя в надписите изявление, според което не са получили пари, за да покажат пушене в съответния филм. 

От Британския борд за филмова класификация са категорични, че сцените, в които пушат възрастни, няма да доведат до препоръчването им само за пълнолетни. Ако обаче се прецени, че пушенето се представя в романтична светлина или се възвеличава, то филмът ще получава рейтинг за възрастни. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2016 в 17:36

Спомним си, че наскоро гледах първия "Умирай трудно" и ми направи впечатление колко силно е застъпен готиния ефект от пушещият мачо, който шеговито подхвърля, че ще умре по-млад. Разбирай - кво толко бе, 'сичко е вредно, малцина са корави и куул. САЩ сега да не бойкотира пак СЗО, след изнудванията за нивата на захарта по времето на Буш 2 ;)

01.02 2016 в 14:00


Махаме настрани полезните свойства на марихуаната и тютюна. И двете ги имат, но това е друг въпрос.
Марихуаната не създава наркотична зависимост в биохимичен смисъл, а тютюна създава. Пушенето убива основно с катраните от горенето, не с високите дози психоактивно вещество. Най-лошото му е, че всеки може да изпушва огромно количество тютюневи цигари на ден, всеки ден. 40, 60 ... А колкото и да се напъва, повече от три - четири марихуанени - не може. В такъв смисъл, марихуаната е реално безопасна. Главната и опастност е че е забранена - това автоматично вкарва употребяващите я в друга социална среда, която е извънредно високорискова.

01.02 2016 в 13:14

Сото, да легализираме тогава и дъвченето на листа от кока?

01.02 2016 в 13:05

Не знам за марихуаната, но в голяма част от филмите смъркането на кокаин и всякакви други боклуци е на особена почест

01.02 2016 в 12:55

Изкуството е отражение на живота.В живота се пуши и във филмите,книгите, пиесите ще се пуши.

01.02 2016 в 12:55

Никой не може да ти помогне, ако си верваш на щуротиите.

01.02 2016 в 12:46

тя е по-малко вредна.

Нещо като малко бременна?
Нали във филмите става въпрос точно за вредния навик пушене? Да не би марихуаната да са почнали да я приемат анално запарена на водна баня?
И какво значи "по-малко" вредна? Ами че раковите заболявания при пушенето се предизвикват основно от допълнителната обработка и третиране на тютюна с онези ужасяващи химични съединения за по-добър вкус, по-добро горене, засилване на усещането от дима и прочие. Чистият и нарязан тютюн за лула (на от магазина разбира се), както и качествените пури са в пъти по-безвредни от цигарите в кутия с платени акции, та дори и от марихуаната!

01.02 2016 в 12:29

"Да не се било пушело във филмите... а в същото време се легализира за пушене марихуаната?"

Едно, към марихуаната няма наркотично пристрастяване, каквото има към никотина и две, тя е по-малко вредна.

01.02 2016 в 12:26

Недоумявам каква е тази шизофрения? Да не се било пушело във филмите... а в същото време се легализира за пушене марихуаната?! Сезеото, ако ще водят борба, да водят курс към обявяване на производството на тютюн и цигари за углавно престъпление и да се наказва от закона.
Значи на децата в детската градина може да се разказват променени приказки с педероатлантически уклон, а 12 годишните, които в някои европейски държави вече и раждат, да не могат да гледат филми с пушене в тях?!
Що за идиотия?