СЗО започва кампания срещу пушенето във филмите

OFFNews 01 февруари 2016 в 12:18 3905 9

Световната здравна организация започна кампания срещу пушенето във филмите, тъй като чрез киното цигарените компании продават продуктите си на деца, пише Independent. 

Според СЗО филмите, които съдържат сцени на пушене, трябва да получават рейтинг за възрастни. 

Сцени с пушене има в 44% от цялата холивудска продукция през 2014 г. и 36% от филмите, подходящи за непълнолетни, става ясно от доклад на СЗО със заглавие "Филми без дим".

„Известно време наблюдавахме намаляване на тютюнопушенето във филмите и други продукции на шоубизнеса. През 2013 - 2014 г. обаче настъпи повратен момент и сцените с пушене се увеличиха”, коментира д-р Армандо Перуга от СЗО.

Според американско изследване 4 от всеки 10 възрастни пушачи са започнали да пушат под влияние на филмови и телевизионни звезди. Поради същата причина 6 млн. младежи по света са пропушили през 2014 г. 

Подобно предупреждение отправи Световната здравна организация и през 2009 г., но правителствата по света не са предприели мерки. 

СЗО направи опит да убеди филмовата индустрия да не показва марката на цигарите в сцените с пушене, както и да добавя в надписите изявление, според което не са получили пари, за да покажат пушене в съответния филм. 

От Британския борд за филмова класификация са категорични, че сцените, в които пушат възрастни, няма да доведат до препоръчването им само за пълнолетни. Ако обаче се прецени, че пушенето се представя в романтична светлина или се възвеличава, то филмът ще получава рейтинг за възрастни. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  ГЕРБ отмъщава на сините кметове за загубата в София