Грипът настъпва. Къде има ръст на заболелите

OFFNews 11 януари 2023 в 14:39 2712 0

дете

Снимка Unsplash

Ръст на заболелите

Грипната обстановка в страната се усложнява, но общонационална грипна ваканция няма да се обявява, съобщи министър Асен Меджидиев на брифинг в Министерския съвет.

По думите му пик се очаква до две седмици, а мерки ще се вземат по региони от местните здравни инспекции. В Бургас вече е обявена грипна епидемия. Меджидиев подчерта, че не става въпрос за предходната ковид ситуация, а за обикновена грипна вълна, затова не се налагат специални мерки. Препоръчва се да се избягват закрити пространства, в които има струпване на хора. Използването на предпазни маски е пожелателно.

В кои области има ръст на заболелите от грип

Ямбол

Рязък скок на болните от грип и остри респираторни заболявания се отчита в област Ямбол през последната седмица. Областта е на прага на грипна епидемия, съобщи пред журналисти директорът на Регионалната здравната инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Броят на заболелите се е увеличил до 267 на 10 хил. души. Очаква се през следващата седмица да достигне епидемичните стойности за областта от 321 на 10 хил. души, уточни директорът на РЗИ Ямбол. По думите ѝ най-засегнати са малките деца до 4 години, както и тези в ученическа възраст.

В педиатричното отделение на областната болница „Св. Пантелеймон“ към момента са заети 16 легла, свободните са 7. „Миналата седмица се наложи да увеличим броя на леглата от 18 на 23, тъй като имаше няколко дни с над 20 хоспитализирани деца“, каза още д-р Калчева и уточни, че на болнично лечение са основно деца до тригодишна възраст с диагнози бронхиолит, пневмония, ларинготрахеити. В момента са разпространени няколко вида вируси в региона. Има един микс от вируси – грип А, грип Б, COVID-19 продължава да циркулира и да се разпространява”, посочи директорът на РЗИ.

Плевен

В област Плевен също се отчита увеличение на болните от грип и остри респираторни заболявания. За периода от 2 до 8 януари заболеваемостта е 137 на 10 000 срещу 55,96 за последната седмица на миналата година, показват данните на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен.

Има покачване на заболеваемостта, но сме далеч от епидемичните стойности, които за област Плевен са 264 на 10 000, коментира за БТА д-р Илиян Минчев, директор на здравната инспекция. Заетостта на леглата в детските отделения на болниците в областта по отношение на респираторните заболявания е около половината, добави той.

По думите на д-р Минчев най-засегнати към момента са децата в начална ученическа възраст, най-малко са заболелите във възрастовата група от 35 до 65 години, увеличение се наблюдава и при по-възрастното население над 65 години.

Към момента случаи на грип в Плевенско са доказани само с бързи тестове. Няма положителна проба, която да е потвърдена в Националната референтна лаборатория. От здравната инспекция изпращат регулярно проби за тестване.

От РЗИ отчитат и леко покачване при заболеваемостта от COVID-19. За една седмица новите случаи на заразата са 22. Петима са пациентите, които се лекуват в болница, но те са неинтензивни. 

Ловеч

Двойно се е увеличила заболеваемостта от остри респираторни инфекции за седмица в Ловешка област, съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Росица Милчева. През изминалата седмица заболеваемостта е 222, 9 на 10 хиляди население, при 113,07 на 10 хиляди за предходните седем дни.

„В непрекъсната връзка сме с Регионалното управление на образованието и, ако се наложи, следващата седмица ще свикаме заседание на областния щаб по здравеопазване. Когато стойностите на заболеваемостта приближат 300 на 10 хиляди население, вече будят тревога. Това е границата, при която се обявява грипна епидемия“, обясни д-р Милчева.

Предвид увеличения брой заболели с остри респираторни заболявания от РЗИ са изпратени десет проби в Националния център по заразни и паразитни болести, за да се уточни причинителят. Пробите са от деца, настанени в Детско отделение на ловешката болница. Тя каза още, че навсякъде в детските отделения в областта има засилен прием на деца с остри респираторни заболявания и пневмония.

Над десет процента от учениците в областта отсъстват от училище по здравословни причини, съобщи за БТА Иваничка Буровска, и.д. началник на Регионалното управление на образованието (РУО) В Ловеч.

По думите ѝ най-голям процент от отсъстващите са първокласници – 12,3 на сто от учениците, а най-малък - в 7 клас – 8,6 процента.

Забелязва се тенденция в училищата в малките населени места броят на отсъстващите ученици да е по-голям. Буровска посочи като пример учебните заведения в селата Малиново и Голям извор. И в двете училища по здравословни причини не са на училище 33 процента от учениците.

„Засега ситуацията е спокойна. Има създадена организация при необходимост да се премине към обучение от разстояние в електронна среда“, каза още Иваничка Буровска.

Варна

Изследванията показват, че във Варна няма грипна епидемия, а има остри респираторни заболявания, заяви проф. Цонко Паунов - директор на Регионалната здравна инспекция във Варна. В момента има 195 заболели на 10 000 жители. 

Утре, четвъртък) ще заседава Комисията, която трябва да реши дали нивото е достатъчно за обявяване на грипна епидемия. Ако това стане, то ще бъде в края на седмицата.

Около 17 на сто е броят на отсъстващите ученици поради болест в шестте училища на община Балчик, съобщи радио Варна Най-висок е процентът в училищата в селата Сенокос и Оброчище – около 20, а най-нисък – в Соколово (13 на сто).

За­бо­ле­вае­мост­та плав­но се по­кач­ва, ка­то има де­ца, кои­то бо­ле­ду­ват отпре­ди празниците и ве­че тре­та-чет­вър­та сед­ми­ца не по­се­ща­ват за­ня­тия. По ду­ми­те на уп­ра­ви­те­ля на бал­чиш­ка­та бол­ни­ца д-р Пла­мен Ди­мит­ров за­бо­ле­вае­мост­та се е по­ви­шила още по Но­ва го­ди­на. Вътрешно и детско отделения продължават да са пълни.

основно училище "Христо Ботев" в село Аврен, Варненска област излезе в грипна ваканция, съобщи БНТ. Децата са спрени от занятия за периода 11-13 януари със заповед заповед на РЗИ заради високата заболеваемост. С грип и грипни симптоми са 47% от учениците. По време на ваканцията няма да се провежда дистанционно обучение.

Шумен

Заради повишената заболеваемост от остри респираторни заболявания в Шуменска област днес заседава Областният оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Това каза д-р Пепа Калоянова - директор на Регионалната здравна инспекция в Шумен, за БНР. На него ще присъстват и представители на Регионалното управление на образованието. След заседанието ще стане ясно дали учениците ще излязат в грипна ваканция.

Все още спокойно

Сливен

Област Сливен все още не е достигнала критични нива на заболеваемост от грип, предаде БТА. Това обяви Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Сливен. В момента заболеваемостта е основно сред децата и учениците до 18-годишна възраст, и активната възраст.

"Ще има повишаване на заболеваемостта. Засегната е детската възраст, но все още не сме достигнали до епидемични нива на заболеваемост."

Заради направената през есента профилактична имунизация на най-възрастните жители на областта при тях РЗИ отчита най-малко заразени.

Търговище

Епидемичната обстановка в Търговищка област е нормална за сезона. Това заяви за targovishte.bg глaвният ceĸpeтap нa Peгиoнaлнaта здpaвнa инcпeĸция д-p Mapин Йoвoв. Cледят ce отсъстващите ученици за грип и остри респираторни заболявания. Kъм мoмeнтa в peгиoнa ca peгиcтpиpaни двa cлyчaя нa гpип тип A.

Πo дaнни нa здpaвнaтa инcпeĸция, пpeз минaлaтa ceдмицa в oблacт Tъpгoвищe ca peгиcтpиpaни 26 ocтpи pecпиpaтopни зaбoлявaния и 37 ocтpи зapaзни зaбoлявaния.

Силистра

Близо 14 % от учениците в Силистренска област отсъстват от училище, съобщават от Регионалното управление на образованието. Над 30% е заболяемостта само в две от училищата в областта – в селата Брадвари и Паисиево. Със заболяемост до 10 на сто са половината от учебните заведения. В останалите училища болните ученици са между 11 и 20%, съобщи БНР. Все още няма общини, в които се налага въвеждането на общи мерки.

Разград

Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в област Разград е завишен, но все още регионът е далеч от обявяване на грипна епидемия. Това каза за БТА д-р Рени Кирякова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

Данните от последната седмица показват, че заболеваемостта в областта е 116,32 на 10 000 души от населението. Тя е по-висока от тази за предходната седмица и по-ниска от средната за страната, която е 124,44 на 10 000. Най-много заболели има сред децата и учениците. През периода няма заболели хора във възрастовата група над 65 години. Регистрираните пневмонии са четири, като всички болни са хоспитализирани.

За лабораторно изследване в Националната референтна лаборатория са изпратени 15 проби на пациенти от областта с респираторни заболявания. Пет от тях са положителни за грипния вирус А (H3N2), а три проби са положителни за A (H1N1), каза д-р Кирякова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови