Бургас обяви грипна епидемия, свършиха детски легла в болниците в Пазарджик

Училищата и университетите минават на онлайн обучение от 12-и до 17 януари

OFFNews 10 януари 2023 в 14:18 2896 1

груп

Снимка Pixabay

В София и Пловдив все още няма основание за обявяване на грипна епидемия

Областният кризисен щаб в Бургас взе решение в цялата област да бъде обявена грипна епидемия от 12 до 17 януари, заради нарасналия брой на заболелите от остри респираторни заболявания е грип, съобщи БНР.

Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и кърмачета, както и свижданията в болниците. Учениците и студентите в цялата област преминават на онлайн обучение. Въвежда се всекидневен филтър в детските градини. Засилва се дезинфекцията на обществените места.

От днес детските градини в община Бургас ще работят при “засилен филтър“. заради повишената заболеваемост при децата от остри респираторни заболявания и скарлатина, обясни кметът на Бургас Димитър Николов преди заседанието на областния епидемиологичен щаб, като вече е издал заповед за това. 

"Ограничава се достъпът на родители в детските заведения, забранява се посещаването на болни деца и на болни служители в градините, както и сливането на различни градински групи", добави Николов.

Другите мерки, които се налагат са за носене на предпазни маски от персонала на детските заведения, проветряване на и извършване на двукратна дезинфекция на всички помещения и играчки, както и в менюто на децата да бъдат включено достатъчно количество тонизиращи напитки, като билков чай, мляко, прясно изцедени сокове и цитрусови плодове.

Училищата и университетите преминават към онлайн обучение от 12-и до 17 януари - реши Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Анализите на РЗИ – Бургас показват, че към момента най-висока е заболеваемостта при децата от 0 до 4 години и от 5 до 19 години, а най-малко - във възрастовата група от 30 до 64 години.

По данни на община Бургас процентът на отсъстващите от детските градини деца е общо 33 на сто от всички, които посещават детско заведение.

Пазарджик е в предипедемична обстановка заради повишената заболеваемост от грип, съобщи за БТА Ирина Атанасова от Регионалната здравна инспекция.

Тя посочи, че все още не са достигнати нивата за обявяване на грипна епидемия и съответно грипна ваканция за учениците. РЗИ ежедневно събира данни от личните лекари, като актуалните към днешна дата нива на заболеваемост ще бъдат предоставени на медиите в следобедните часове, обясни Атанасова.

МБАЛ - Пазарджик изпрати писмо до РЗИ, Центъра за спешна медицинска помощ и директорът на НЗОК - Пазарджик, в което уведомява за невъзможност за прием и лечение в педиатричните отделения поради пълна заетост на леглата и иска съдействие за пренасочване на пациентите към други лечебни заведения, съобщи за БТА директорът на областната болница Красимир Темнилов.

В Първо педиатрично отделение на МБАЛ- Пазарджик са настанени 32 деца при капацитет от 22 легла, съобщи началникът на отделението д-р Елена Василева. Постоянно се изписват излекуваните, но на тяхно място се настаняват нови заболели деца, посочи тя.

Във Второ детско отделение на областната болница в момента са настанени 22 деца с грипоподобни симптоми и пневмонии. Едно от децата е с COVID-19, съобщи дежурният лекар д-р Мария Митева.

Четирикратно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ)в област Смолян през последната седмица, според данни от интернет сайта на РЗИ – Смолян.

Нивото на заболеваемост от грип и ОРЗ е достигнало 122.28 на 10 000, докато при предходната седмица е било 30.57. Случаите на COVID-19 в областта през седмицата са 20, като половината от тях са в община Смолян. Регистрирани са и 15 пациенти с варицела и двама със скарлатина.

На този етап няма основание да се налага грипна ваканция в столицата. В последните няколко седмици заболеваемостта е идентична и показателите не са достатъчни за въвеждане на ограничителни мерки, съобщиха за bTV от Столичната регионална инспекция.

При какви обстоятелства може да бъде обявена ваканция прочетете тук.

"Далече сме от грипна вълна и от необходимостта да се затварят детски и учебни заведения", каза по БНР д-р Милена Панайотова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Пловдив. По думите ѝ нивото на респираторните заболявания е типично за сезона е на този етап не е тревожно:

"487 са случаите за последната седмица. Това е 141 на 10 000 души, което се определя като стадий на епидемичен подем. За епидемия може да се говори поне при двукратно увеличение на тези бройки", посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови