Доц. Кунчев: Има неприятна смес от грип, COVID-19 и куп респираторни вируси

OFFNews 05 януари 2023 в 10:57 1720 0

Ангел Кунчев

Снимка БТА/Христо Касабов

доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

В момента у нас има неприятна смес от грип, COVID-19 и куп респираторни вируси. Контактувайки помежду си хората могат да се срещнат с 5-6 различни вируса, такъв е сезонът. До края на януари ръстът на инфекциите ще продължи. Това каза по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите на епидемиолога климатичните условия не са водещи в една грипна вълна, но при необичайно високи температури и по-интензивни контакти епидемичната вълна може да стане по-интензивна. Доц. Кунчев посочи, че в момента ръст на случаите на грип има в съседни страни като Турция и Румъния, но у нас все още сме в началото на вълната.

"Над 10% от пробите за грип са положителни, при това еднакво представени са и двата щама - H3N2 и H1N1,уточни той и допусна, че е възможно да има натиск над болниците.

"COVID вариантът, който се разпространява в момента, възникна в Индия през лятото. Той доминира в Китай. Характерно за него е, че е много заразен. На 10-14 дни се удвоява процентът на инфектираните хора", каза още главният държавен инспектор.

От 8 януари Китай вдига всички ограничения за пътувания, което се съчетава с Лунната нова година, която започва на 22 януари. Ще започнат преселения на големи маси хора, десетки милиони, които се прибират след три години ограничения, за да се срещнат с близките си. Тези хора ще се върнат след това там, където живеят и това неминуемо ще ускори процеса на разпространение на вируса. Политиката "нулев ковид" на Китай обаче показа, че цената на такива мерки е твърде висока. Да, мерки на европейско ниво трябва да се вземат, но граничният контрол не може да спре разпространението на една въздушно-капкова инфекция. Затова е необходимо да бъдем отговорни и да вземаме предпазни мерки индивидуално, посочи доц. Кунчев.

Той все пак уточни, че в сегашния си вариант COVID-19 протича по-леко - "вирусът не е същият, смъртността не е висока, готовността на здравната система и опитът не са същите".

Според него ваксинацията срещу коронавируса не бива да спира с колкото и бавни темпове да върви. Той обаче заяви, че при променената обстановка е безсмислено да се произвеждат ваксини, които няма да бъдат употребени.

Д.-р Кунчев коментира и протичането на респираторните инфекции. Той подчерта, че респираторно синцитиалният вирус (РСВ) е по-опасен за децата до 4-5-годишна възраст, тъй като засяга алвеолите и се развива бронхиолит. Това доста често трябва да бъде лекувано в болница, каза той, но допълни, че вълната на РСВ вече е прехвърлила пика.

Главният здравен инспектор посочи и кои са симптомите, при които задължително трябва да се търси лекарска помощ - задържане на висока температура над 4-5 дни, отпадналост, липса на апетит, упорита кашлица, тежест в гърдите и затруднено дишане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!