Доц. Кунчев: Грипната ваканция не е задължителна при епидемия

Приемът на антивирусни препарати при първи симптоми предотвратява тежкото протичане на инфекцията

OFFNews 11 януари 2023 в 09:30 1010 0

Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

„През последните години ставаме свидетели на едно желание и дори натиск понякога върху колегите епидемиолози да се обявява грипна епидемия. От една страна, част от учениците и учителите го желаят, от друга страна, се правят известни икономии от отопление и т. н. Но ние компромис няма да направим – там, където няма условия, където не е достигнато това ниво, грипна епидемия няма да се обяви, а и грипната ваканция не е задължително условие при възникване на грипна епидемия.“

Това каза в коментар по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той отново посочи разликите при заболяване от грип и COVID: "Грипът започва рязко с общите симптоми – висока температура, силна отпадналост, безапетитие, човек има нужда да остане на легло". 

По думите му особеното на грипната епидемия тази година е, че тя идва след 3-годишен период на почти пълна липса на грип. Изведнъж на този свободен терен решиха да се върнат не само грипът, но и варицелата, скарлатината и други респираторните вируси. За тези 3 години се натрупва контингент от хора, които не са се срещали с тях, обясни епидемиологът.

Експертите не са единодушни за това кога точно ще настъпи пикът на епидемията. Според държавния здравен инспектор това ще се случи до две седмици. "След Бургас, вероятно грипна епидемия ще бъде обявена в Пазарджик, Габрово, Добрич, Ловеч", каза той.

По думите на проф. Тодор Кантарджиев по Нова телевизия, вълната ще достигне най-високи стойности малко по-късно - в средата на февруари. Той посочи, че в момента най-много болни процентно има в Габрово, след това са Шумен, Пазарджик и Ямбол. В Бургас са по-малко, но при обявяването на грипна епидемия в дадена област се взимат предвид, не само броя на заболелите, а и други фактори, като гъстотата на населението, колко болници има и т.н. Следи се ситуацията в София, но все още няма високи стойности на заболеваемостта, увери съветникът на Столична община по здравни въпроси.

Проф. Кантарджиев каза, че след COVID-19, грипът също е с по-тежко протичане. По думите му най-упоритият симптом е кашлицата, която при възрастните може да продължи до три седмици.

Вирусологът проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести посочи по БНТ, че идентифицираният у нас грип от тип В не протича по-различно от съществуващите вече щамове. По думите ѝ той засяга по-често децата. Неслучайно е установен за пръв път при 15-годишно дете.

Специалистите са единодушни, че при първи симптоми е добре да се приложат антивирусни препарати, които са в наличност на пазара и могат да спрат по-тежкото протичане на инфекцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови