При грип у най-малките търсете веднага лекар, самолечението може да доведе до усложнения

Тази година вълната започва от Изток, а не от големите градове, но едва ли ще има общонационална грипна епидемия, съобщи доц. Ангел Кунчев

Янка Петкова 10 януари 2023 в 16:12 1585 0

Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

При симптоми на грип при малките деца е най-добре да се търси помощ при педиатъра и да не се пристъпва към самолечение. Така ще бъдат избегнати усложнения, които биха довели до прием в болница. Това обясни след въпрос на OFFNews главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев.

Регионалните здравни инспекции отчитат, че децата на възраст от 0 до 4 години са най-уязвимата група, там е и най-високата заболеваемост. По думите на доц. Кунчев в страната има достатъчно легла в детските отделения, няма проблем и за хоспитализациите в София. 

В София няма проблем с осигуряването на легла за децата. Утре ще направим видеоконференция с директорите на РЗИ, за да припомним още веднъж мерките и да акцентираме, че готовността на лечебните заведения трябва да е в достатъчно висока степен. Натоварване ще има, но ако се вземат мерки ще се осигури лечение за всички деца. За Пазарджик, където вече има недостиг, ще се разпореди откриването на допълнителни легла. Имаме ресурси и системата ще се справи с тази вълна, каза още главният държавен здравен инспектор.

Той съобщи още, че грипната вълна е изпреварила прогнозите с две седмици. Основните щамове, които циркулират в страната в момента, са "Виктория" и "Дарвин", както и потвърденият грип В, но протичането при всички тях е типично и няма нещо по-смущаващо в симптомите.

Кои са районите с най-висока заболеваемост от грип?

След Бургас, където вече беше обявена грипна епидемия, вероятно Пазарджишка област ще е следващата, в която ще бъдат взети мерки, каза доц. Кунчев. Ръст на заболелите има и в областите Варна, Габрово, Ловеч, Шумен. 

За разлика от други години, вълната започна от Изток, а не от големите градове. Данните за София са сравнително ниски, има повишение на индексите, но те са далеч от епидемични нива. Противоепидемичните мерки са насочени към дейността на лечебните заведения, отлагане на имунизациите, на работата на детски и женски консултации, забрана на свижданията в болниците, ограничаване на някои от проявите, които имат обществен характер и където се събират много хора. С две думи нищо ново. Ако трябва да обобщим по-характерно за тази година, че започва седмица две по-рано от предишни години, както се случи и в Канада, САЩ, Западна Европа, каза доц. Кунчев.

Според него, вероятно до две седмици, епидемичната вълна ще обхване цялата страна, но едва ли ще се стигне до обявяване на общонационални мерки, тъй като ситуацията в различните региони е динамична.

Решението за обявяване на грипна ваканция е в ръцете на Министерството на образованието и науката, посочи главният здравен инспектор. Там, където се обяви грипна епидемия, решението е на местните структури. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!