Епидемия от денга в Бангладеш взе живота на повече от 1000 души

OFFNews 03 октомври 2023 в 13:32 1672 0

болница

Снимка Getty Images

Болница Дака, Бангладеш

От януари насам 1017 души са починали в Бангладеш от треската денга, пренасяна от комари, включително повече от 100 деца, като инфекциите са нараснали над 208 000 случая, според данни от Генералната дирекция на здравните услуги на Бангладеш, съобщава Си Ен Ен.

Докато треската от денга е ендемична в южноазиатската страна, като инфекциите обикновено достигат своя връх през сезона между юли и септември, тази година нарастването на случаите започна много по-рано – към края на април.

Учените твърдят, че продължителният сезон на мусоните (сезонно проявяващ се вятър - бел. ред.), при който се наблюдават по-високи температури, съчетани с нередовни, обилни валежи, създава идеални условия за размножаване на комара Aedes, който е носител на болестта денга.

Климатичните промени събуждат опасни инфекции

Напливът от пациенти натовари здравната система на страната и болниците са изправени пред недостиг на легла и персонал, който да се грижи за тях, съобщават местни медии.

Смъртните случаи от огнището са почти четири пъти повече от миналата година, когато починаха 281 души. Само през септември е имало повече от 79 600 съобщени случая и 396 смъртни случая, според здравните власти на Бангладеш.

Нараства и безпокойството относно разпространението на епидемията в по-хладните месеци. Миналата година случаите на денга достигнаха своя връх едва през октомври, като повечето смъртни случаи бяха регистрирани през ноември.

Вирусна инфекция, денга причинява грипоподобни симптоми, включително пронизващо главоболие, болки в мускулите и ставите, треска и в някои случаи вътрешно кървене и смърт. Предава се на хората чрез ухапване от заразен комар Aedes и няма специфично лечение за болестта.

Денга, известна още като треска на счупена кост, е ендемична в повече от 100 страни и всяка година 100 милиона до 400 милиона души се заразяват, според Световната здравна организация (СЗО), пише БГНЕС.

ECDC: Климатичните промени доведоха в Европа тропическите болести

В миналото огнищата обикновено бяха ограничени до гъсто населени градски центрове като столицата Дака - дом на повече от 20 милиона души - но тази година инфекциите бързо се разпространиха във всеки район в страната, включително селските райони, казват от СЗО.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза на брифинг за новини миналия месец, че агенцията на ООН подкрепя правителството и властите в Бангладеш „за засилване на наблюдението, лабораторния капацитет, клиничното управление, контрола на векторите, комуникацията на риска и ангажираността на общността“ по време на епидемията.

Но има призиви от експерти по обществено здравеопазване в страната денгата да стане по-голям приоритет и да се съсредоточи върху мерките за превенция, включително ранно откриване и достъп до адекватни здравни услуги – повторните инфекции на денга могат да бъдат по-сериозни и дори смъртоносни.

Новаторски подход: В Хондурас отглеждат комари, за да спрат треската денга

Тези призиви за действие не се ограничават до Бангладеш. Тъй като планетата бързо се нагрява поради изгарянето на изкопаеми горива, огнищата ще стават по-чести в нови региони на света. Глобалният брой на случаите на денга вече се е увеличил осем пъти през последните две десетилетия, според СЗО.

С влошаването на климатичната криза болестите, пренасяни от комари като денга, зика, чикунгуня и жълта треска, вероятно ще се разпространят още повече и ще имат все поголямо въздействие върху човешкото здраве.

Тази година денга удари тежко Южна Америка, като Перу се бори с най-тежкото огнище в историята. Случаите във Флорида накараха властите да поставят под тревога няколко окръга. В Азия скок на случаите засегна Шри Ланка, Тайланд и Малайзия, наред с други нации. И страни в Африка на юг от Сарахан, като Чад, също съобщават за огнища.

Директорът за предупреждение и реагиране на СЗО Абди Махамуд каза, че „все повече и повече страни изпитват „тежкото бреме на тези болести“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика