Климатичните промени събуждат опасни инфекции

OFFNews 06 април 2023 в 16:33 1072 1

денга

Снимка Getty Images

Болно момиче с денга треска, Дака, Бангладеш

Денга и други вирусни инфекции, пренасяни от комари, се разпространяват много по-бързо благодарение на ефекта от климатичните промени, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП.

Експерти на СЗО отбелязват увеличаване на случаите на денга и чикунгуня и очакват нови вълни от инфекции от Зика.

Тези три заболявания са причинени от арбовируси, пренасяни при хората от тигрови комари.

"Климатичните промени играят важна роля за улесняването на разпространението на пренасящите опасни зарази комари", каза на пресконференция Раман Велаюдан, координатор на инициативата за борба с денга и арбовируси в СЗО.

Той и колежката му Диана Рохас Алварес, която отговаря за борбата с чикунгуня и Зика, призоваха за бързи действия за ограничаване на разпространението на комарите пред риска от инфекциозни вълни извън традиционните зони на разпространение.

Треската денга е ендемична в 100 страни, но представлява заплаха и за други 29. Чикунгуня, регистрирана в 115 страни след идентифицирането й през 1955 г., бележи значителен ръст в Северна и в Южна Америка, съобщиха експертите от СЗО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

06.04 2023 в 17:43

Глупости. Комарите отиват на север с хората и стоките. По същия начин грипа долита от Китай с пътниците в самолетите, но климата няма нищо общо с това. Нарича се глобален свят. Ако искаме да спрем инфекциозните болести трябва да се откажем от търговията и туризма, изобщо от пътуванията.
 
X

Да помогнем на украинските деца!