Директорът на болницата в Сандански: Няма ясни инструкции за ваксинациите

Лекари плашат с оставки, ако д-р Илия Тонев бъде уволнен

OFFNews 15 януари 2021 в 11:47 1904 0

"При първата ваксинация липсваха достатъчно подробни инструкции, не се чувствам виновен, че съм употребил всички предоставени ми от РЗИ дози с ваксина“. Това заяви пред БНТ управителят на МБАЛ "Югозападна болница" д-р Илия Тонев.

Той беше обвинен, че е нарушил ваксинационния план след като стана известно, че заедно със здравни служители от първа линия са били ваксинирани общински съветници. На брифинг на оперативните щабове вчера здравният министър Костадин Ангелов оповести резултатите от назначената проверка на ИА "Медицински надзор":

„Проверката е приключила. На 8 януари са извършени 7 имунизации на хора от социален патронаж, един учител и един пенсионер. На 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени във Фаза 1 на Плана за ваксиниране. Имунизирани са 4 общинари, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение”, обясни проф. Ангелов и заяви, че ако болницата не беше общинска, а държавна, незабавно е щял да освободи директора ѝ.

По -късно стана известно, че ваксинираният член от семейството на болничния директор е неговата дъщеря.

„Дъщеря ми беше добавена в последния момент към списъка с ваксиниране, за да не бъдат похабени ваксини. Аз имам две деца - другото ми дете не е ваксинирано - явно не съм бил с подготвен план да уредя дъщеря си да получи ваксина, след като другото ми дете не е облагодетелствано", коментира Тонев по повод ваксинацията на дъщеря му.

Той обясни, че няма информация за съдържанието на доклада по проверката, въпреки че трябва да бъде му бъде връчен протокол с констатациите на ИА "Медицински надзор".  Запитан дали ще подаде оставка, медикът отговори: „Към момента не мога да отговоря дали ще подам оставка, зависи от съдържанието на констативния протокол и дали са намерени сериозни нарушения".

„За съжаление, кампаниите не са организирани по начин, по който да гарантират употребата на голям процент от доставените ваксини, да не кажем 100%, което за мен е важна цел. Непрекъснато списъците се обновяваха в хода на самите кампании по ваксинации, защото имаше много персонал, който се отказваше", обясни още д-р Тонев.

Запитан дали е водил разговори с експерти от РЗИ, след като е станало ясно, че ще останат ваксини, той посочи: „Говорили сме по телефона как да се действа според обстановката с идеята да се оползотворят всички налични ваксини“.

Сестрата, приела ваксините, заяви от своя страна, че устно й е обяснено, че срокът на годност на ваксините е до 10-ти януари включително, а не до 11-ти, както вчера обясни здравният министър.

По думите на директора на болницата липсва документ, в който да се посочи конкретната дата за годността на препарата, а министърът може да е заблуден за конкретната дата, до която може да се използва ваксината.

По-рано беше съобщено, че кметовете на четири общини - Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни, ще решават следващата седмица дали да отстранят директора на "Югозападна болница". Четирите общини са принципали, с дялово участие в МБАЛ „Югозападна болница“ ООД.

Кметовете са изпратили и официално искане до Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да им бъде предоставена цялостната информация от проверката. След получаване на документацията ще бъдат предприети съответните адекватни действия Фокус.

В подкрепа на директора се обявиха медиците от лечебното заведение, които събират подписи в негова защита и обявиха, че ще подадат оставките си, ако той бъде отстранен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!