Шефът на болницата в Сандански: Не съжалявам за ваксинираните общински съветници

OFFNews 11 януари 2021 в 10:31 1632 0

"Не съжалявам за ваксинираните общински съветници. Би било грешно да се изхвърлят лекарства, които могат да помогнат на много хора в борбата с най-тежката инфекция от десетилетия насам", заяви директорът на болницата в Сандански д-р Илия Тонев.

Преди дни местна медия засне как се имунизират общински съветници в Сандански. Това предизвика множество въпроси – защо се ваксинират те, при положение че в България в момента се имунизират само лекари, медицински сестри, помощен персонал на първа линия. Ваксинираните общински съветници са от различни партии. Местните власти казаха, че това е станало, защото е трябвало спешно да се оползотворят дозите от препарата преди да им изтече срокът на годност. 

Вчера здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че проверката за реда на ваксинациите на българските граждани е нарушен. 

"Ваксините дойдоха в четвъртък в болницата. Те бяха 100 дози в 20 флакона. Изготвихме списъци на хората, които евентуално биха се ваксинирали в близък период от време. В последния списък фигурираха 110 души персонал от болницата. Ситуацията е такава, че част от персонала на болницата и други, които са на първа линия в борбата с коронавируса, имат резерви към ваксината на Пфайзер. Тази ваксина е много сложна за съхранение, обработка и прилагане", заяви Тонев. 

Той обясни, че е имало хора от медицинския персонал, които са се отказали от ваксинирането. "Тогава се обърнахме към общината за помощ. Бяхме в непрекъснат контакт и с директора на РЗИ. Директорът на РЗИ каза, да прилагаме ваксините, без да уточнява на кого", каза още Тонев.

Очаква се днес да стане ясно дали на болницата в Сандански ще бъде наложена някаква санкция заради грешката. Директорът на болницата заяви, че до момента не е поканен на среща със здравния министър Костадин Ангелов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови