Ще има наказани по случая с ваксинираните съветници в Сандански

Ваксини не се пренасочват към други болници и не се преотстъпват на други хора, заявяват от здравното министерство

Янка Петкова 13 януари 2021 в 15:41 1307 0

Ще има наказания по случая с ваксинираните общински съветници в Сандански. В момента тече проверка на ИА "Медицински надзор", съобщи на брифинга при пристигането на първата доза ваксини на Модерна здравният министър Костадин Ангелов.

Всеки директор отговаря за организацията на процесите на територията на лечебното заведение, което ръководи. 
Защо в големите болници в София нямаше такива случаи, а в Сандански?", риторично запита министърът.

Той обясни, че са били направени списъци, в които са били включени и резерви. По тези списъци РЗИ отпуска съответното количество ваксини.

Не вземаш ваксини, които няма да изразходиш. Нима няма достатъчно здравни служители, на които да бъдат поставени ваксини? Протоколът е ясен. Ако мислиш за хората на първа линия, със сигурност ще намериш решение", възмути се Ангелов.

Няма да се създават нови правила, защото един човек в страната е допуснал грешка. Няма да се променя редът, за да се угоди на някого в държавата, категоричен беше министърът.

Пренасочват ли се ваксини

По повод цитирания случай в Сандански, OFFNews отправи запитване до Министерство на здравеопазването за начина на разпределяне на количествата ваксини. От здравното ведомство уточниха, че на национално ниво до момента не се е налагало пренасочване на ваксини. 

Според отговора от здравното министерство няма и случаи получените ваксини от лечебни заведения да са повече от изявилите желание да бъдат ваксинирани в съответните болници. Ваксините се разпределят на централно ниво от МЗ до РЗИ. 

На регионално ниво се разпределят от РЗИ на лечебните заведения според заявените от тях желаещи и получени количества. Ваксина срещу COVID-19 към момента се поставя съобразно първата фаза на ваксинационния план и се прилага след изрично, лично изявено, желание и записване в списък, като не се предвижда преотстъпването й по преценка на записалото се лице. 

Фазите във ваксинационния план се спазват стриктно така, както са разписани, и всяко установено нарушение ще бъде санкционирано, уточняват от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови