Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Д-р Пенков: Това, че покрай теб е минал болен с COVID-19, не значи, че си на първа линия

OFFNews 13 октомври 2020 в 09:12 3462 0

Това, че ковид болен е минал в коридора покрай тебе, но не си го лекувал, не означава, че си на първа линия. На първа линия са всички медици, които имат досег с диагностика и лечение на ковидно болни, каза по БНТ заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков в отговор на недоволството сред медици, че не всички, които работят със заразени с коронавирус, получават бонус от 1000 лв.

Той уточни, че сумите се изплащат на база на информацията, която постъпва от болниците и центровете за спешна помощ.

"Задачата ни беше да се осигурят средства, това се случи. Подсигурени сме до края на годината, за да могат да се покрият разходите за труд на всички хора с пряк досег с пациентите. Всичко останало е въпрос на организация на работата. Ако в една болница е приет по един ковид болен във всичките 15 отделения, аз трябва да подам цялата болница – това е лоша организация на работата. Това създава условия за инфектиране на други болни и на персонала. Затова непрекъснато настояваме да се организира и структурира дейността в специално отделение, което да бъде затворено. Хората, които работят вътре, получават гарантирано тези 1000 лв.", каза заместник-министърът на здравеопазването.

Всичко е под контрол

Развитието на заболяването е под контрол. Регистрираните случаи са по-скоро резултатите от неделя и понеделник, натрупване от почивните дни, тъй като има дежурен екип само в лабораториите и то за спешни случаи, които се правят веднага, а контактните от първи ред се изследват в работните дни. Това са очаквани резултати, обясни д-р Пенков.

По думите му инфекцията се разпространява на огнища – в определени колективи, производства, лечебни заведения, социални домове, затова има много регистрирани заразени наведнъж.

"Опитваме се да наложим определени правила, които се спазват в обществените заведения, проверките се увеличиха", каза Пенков и допълни - в началото случаите бяха по-малко заради крутите мерки, които се взеха изключително рано и овладяха инфекцията, но не можем да бъдем вечно затворени, локдаунът ограничава много права. Трябва да се научим да живеем в новите условия. Това е неприятен факт, но неизбежен, каза лекарят. 

Готвим се за по-лоши сценарии

Дадоха се права на областните щабове, те да определят в кои болници да има ковид отделения и съответни резерви, в момента разполагаме с 8400 легла за лечение на болни с коронавирус. Условието за работа на новите ковид отделения е да имат сключен граждански договор с инфекционист. В момента тече подготовка на проекта за бюджет на НЗОК, най-късно в четвъртък ще бъде представен на Надзорния съвет на фонда. До края на годината има средства за всички дейности.

Тестовете за коронавирус

Има условия, които трябва да се изпълнят, за да са безплатни комбинираните тестове за грип и коронавирус – направлението за изследване се потвърждава от РЗИ, тогава е гарантирано, че тестът ще бъде заплатен от НЗОК.

Ако някой друг насочи за изследване пациент, извън посочения в рамковия договор, е за сметка на пациента, каза д-р Пенков.

Личните лекари също ще имат това право, трябва да се сключи анекс към Рамковия договор, но все още очакваме тяхното решение, допълни зам.-министърът. Той съобщи, че Информационно обслужване работят приоритетно върху изграждането на система за електронни направления и рецепти, но не посочи конкретен срок, в който системата ще заработи.

Д-р Пенков каза още, че следващият транш безплатни противогрипни ваксини се очаква след 15 октомври. Заявени са 180 000 дози, следващата доставка ще е през ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!