Авиоотрядът поема спешната въздушна помощ. Първият хеликоптер идва на 15 декември

Не може едно новорегистрирано дружество, създадено от нищото, да изпълнява тази дейност, аргументира решението служебният министър на транспорта Христо Алексиев

Янка Петкова 22 февруари 2023 в 12:38 2404 1

медицински хеликоптер

Снимка Pixabay

Спешна въздушна помощ

Правителственият авиоотряд ще поеме дейността по спешната въздушна помощ. Решението оповести на брифинг служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

По думите на Алексиев решението за прехвърлянето на дейността от търговското дружество "България Хели Мед Сървиз" към авиоотряда е взето след "задълбочени анализи".

При положение, че тази дейност касае живота и здравето на хората, тя трябва да бъде извършвана от държавна структура, а не от търговско дружество. Правителственият авиоотряд е удачната структура, която да бъде надградена да извършва тази услуга. Авиоотрядът има много добре изградена организационна структура, логистика, има експерти с опит. Нямаме време за повече експерименти, не може едно новорегистрирано дружество, създадено от нищото, да изпълнява тази дейност, заяви Алексиев.

"България Хели Мед Сървиз" ЕАД е търговско дружество в системата на самото Министерство на транспорта и съобщенията. За негов директор бе назначен Георги Гвоздейков, бивш депутат от Продължаваме промяната.

Христо Алексиев добави, че услугата ще бъде достъпна за всички български граждани, напълно безплатно и подчерта, че се полагат усилия да има спешна въздушна помощ още в средата на тази година.

Не става дума само за доставката на хеликоптери, има сложна логистика по осигуряването на бази за хеликоптерите, площадки за кацане, обучение на медицинските екипи и летателния състав. Това е комплексен проект, който се реализира при участието на всички държавни структури и не може да бъде поверен на търговско дружество, уточни вицепремиерът.

Първият хеликоптер за нуждите на въздушната помощ ще бъде доставен на 15 декември, съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Останалите летателни машини се очаква да бъдат осигурени до края на 2025 година. Процедурата е извършена с пряко договаряне, а споразумението между здравното министерство и италианската компания "Леонардо" е за доставка на 6 хеликоптера. Средствата се осигуряват по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целта е със съвместните усилия на няколко министерства, още преди получаването на първия хеликоптер, да бъдем готови с обучени медицински екипи, пилоти, с подготовката на хангари и на площадки в лечебните заведения, със създаването на координационен център, който да управлява полетите и да координира действията на наземната и въздушната спешна помощ, каза Меджидиев и уточни, че е била потърсена експертната помощ на ген. Мутафчийски, началник на ВМА, проф. Младенов от "Пирогов", д-р Стоянов от "Лозенец". 

Започнало е обучението на анестезиолози и медицински сестри за сформиране на реанимационни екипи в няколко бази в страната.

Съдбата на "България Хели Мед Сървиз"

Работата, свършена от "България Хели Мед Сървиз", ще продължи. Поканили сме всички експерти да преминат към авиоотряда. Той има сериозен капацитет като логистика и опит, и друг път са извършвали такива полети, няма нужда да има два авиационни оператора. Нямам спомен последното редовно правителство да е направило нещо конкретно за осигуряване на спешната помощ по въздух. В края на мандата си създаде това дружество, за да бъдат уредени с позиции в един борд близки до тях хора. Дадох време това дружество да се организира – няма резултат. Направихме анализи и решихме, че това ще бъде приоритет на държавата, коментира Христо Алексиев.

Той обясни, че първите бази ще бъдат в София, Безмер, Долна Митрополия, защото там има изградена инфраструктура. В момента се уточнява към кои лечебни заведения в страната могат да бъдат изградени хеликоптерни площадки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

22.02 2023 в 12:52

Всичко горенаписано може да се случи след вземане на решение от Върховния административен съд, с което се потвърди определението на КЗК, с което бе отхвърлена жалбата на некакви боклуци за покупката на медицински хеликоптери, Министерство на здравеопазването вече е с развързани ръце! Бързо и тихо.
Написах горното за да припомня на форумните приятелчета, че не трябва безрезервно да се доверяваме на българското Джурналист, учил-недоучил, разбрал-недоразбрал, но гръмогласен и обвинителен!
Парцаливата статийка, която имам предвид е озаглавена "Руски трактор, американски самолет... Българска работа" и е написана от талантливия Юрий Проданов.