Готов е проектът за покупка на медицински хеликоптери

Първият ще дойде след около две години, последният - след десетина

OFFNews 04 февруари 2022 в 10:10 2228 0

Снимка МЗ

Проектът за закупуването на 6 медицински хеликоптера за спешна помощ е готов. Предстои да се обяви обществената поръчка за покупката им. 

Това каза заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Любомир Бакалинов по БНТ. Хеликоптерите са част от приоритетите на Националния план за възстановяване и устойчивост, те ще бъдат произвеждани, доставяни и заплащани един по един, обясни той. Производството на 1 хеликоптер ще отнеме около година-година и половина. Плановете са хеликоптерите да са базирани на шест места в страната, за да покриват всяка географска точка. 

Планът за възстановяване обаче още не е одобрен от Брюксел, така оптимистичните изчисления показват, че първият хеликоптер ще дойде след около две години, а последният - след десетина. 

В момента в страната ни има не повече от 30 хиляди медицински сестри, съотношението между лекари и сестри е почти едно към едно, а трябва да е 1 към 3 или 1 към 4. Работи се по изготвянето на програма за обучение на парамедици, стана ясно още от думите на зам.-министъра. 

Има недостиг на лекарства в аптечната мрежа, включително и за COVID, прави се всичко възможно да се задоволят потребностите както на лечебната мрежа, така и на болничните заведения, увери доц. Бакалинов. 

Той подчерта, че има достатъчно ваксини в срок на годност от всички, които са разрешени от Европейската агенция - "Пфайзер", "Модерна", "Астра Зенека" и "Янсен". В преговори сме за ваксината на "Новавакс", ще получим известно количество, но няма да е до края на февруари, уточни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови