Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Меджидиев: Ще има нова поръчка за медицински хеликоптери през февруари

OFFNews 05 януари 2023 в 09:43 1480 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Служебното правителство в момента работи по изготвянето на нова обществена поръчка за медицински хеликоптери. През февруари тя трябва да бъде обявена, а до края на септември държавата трябва да разполага с първия си хеликоптер за медицински нужди. Това заяви в сряда служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в предаването по бTV.

"Няма да се лишим от хеликоптери, служебното правителство полага усилия до края на годината да имаме първия медицински хеликоптер в страната", каза Меджидиев.

Според него предишната обществена поръчка, изготвена от правителството на Кирил Петков, се е провалила, защото не е била направена добре. Зададени са множество параметри и ниска цена. Явила се е само една фирма и е дала значително по-висока цена.

През февруари ще бъде пусната обществена поръчка с параметри, които са реални и с които ще можем до края на годината да имаме хеликоптери. Обществената поръчка е комплексна, тя е за оборудването на хеликоптера, с много медицински данни, обясни служебният министър на здравеопазването. Готови сме като държавата да участваме и с дофинансиране, ако се наложи, но хеликоптер да се закупи. Гарантирам го, категоричен бе здравният министър.

Асен Меджидиев коментира и проекта за детска болница.

След 15 дни ще започнем да разчистваме терена в Горна баня, на който ще се строи новата детската болница. Ще се прави анализ за нужния персонал и обезпечаването ѝ с кадри", каза още министърът. По думите му предстои стартиране на обществена поръчка за проект на болницата.

"Не се налага въвеждането на нови противоепидемични мерки, свързани с COVID-19", заяви Меджидиев в отговор на въпрос на водещата. Преди дни е заседавала комисия от експерти в здравното министерство по повод повишението на случаите на новозаразени в Китай.

До 8 януари трябва да има становище на Европейската комисия за целия Европейски съюз, свързано с лицата, пристигащи на територията на общността от Китай. България ще се съобрази с това решение, но експертите у нас са на мнение, че няма проблем с ковид ситуацията в страната.

В България имаме доста прекарали заболяването и изграден сравнително добър имунитет, въпреки по-ниското ваксинационно покритие. В Китай имаше сериозна изолация и може би там е причината. Ще се съобразим със становището на ЕК, но според нас всяка една страна от ЕС трябва да налага не ограничения, а мерки и превенция спрямо ситуацията в страната. Много трудно ще бъде да оценяваме всеки пристигащ от Китай, защото реално нямаме директни полети от Китай. Провеждаме разговори с китайските представителите в страната, за да вземем най-оптималните мерки, обясни служебният министър.

Асен Меджидиев изрази мнение, че Европейската комисия трябва да прекрати договора си за доставка на ваксини с „Пфайзер“. Той е заявил това и по време на заседание на здравните министри в Брюксел на 9 декември. Получил е подкрепа от няколко държави. В момента в България има множество ваксини с изтекъл срок на годност, ще трябва да бъдат унищожени, а ако получим нови количества, те най-вероятно също ще бъдат бракувани в определен момент, стана ясно от думите на здравния министър.

Според него не се очаква нова остра вълна на COVID-19 у нас, в момента заболяването протича много по-леко и с ниска смъртност. По отношение на грипа – той прогнозира пик на заразата през февруари. Асен Меджидиев не очаква грипна ваканция за учениците и увери, че в момента няма недостиг на болнични легла заради вирусни инфекции.

Здравното министерство е доставило сериозни количества от препаратите „Вентолин“ и „Пулмикорт“ в аптечната мрежа в края на миналата година, планират се още доставки през януари и февруари, стана известно от думите на министъра. Според него в период от 7 до 15 дни недостигът на лекарства трябва да бъде запълнен.

Меджидиев коментира и проблема с бавенето на решения за ТЕЛК. Другата седмица той е насрочил среща с представители на ТЕЛК в страната, планира се и предложение, което да остави в сила действащи решения на комисиите, докато се изготвят нови.

"Малко са кадрите, които обслужват ТЕЛК, малко са тези, които искат да работят в комисиите, заплащането е ниско, това трябва да се промени", смята министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!