230 хил. души над 65 години ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2021 в 15:58 2450 19

230 хил. български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно през тази година. Имунизациите ще извършват личните лекари от втората половина на октомври, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Противогрипните ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

Допълнително, след началото месец октомври, в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 000 ваксини срещу сезонния грип.

По Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип с публични средства се осигуряват ваксини срещу сезонен грип за обхващане на лица на и над 65 г. възраст.

За времето на действие на Програмата е предвидено повишаване на имунизационния обхват в целевата група от 10 % до 25 %. Преди приемането на Програмата обхватът с противогрипна ваксина сред възрастното население е средно 2,4 %, като изчисленията са направени на база направени продажби, а не на реално приложени дози ваксина.

Защо е важно да се ваксинираме срещу грип, след като през изминалия грипен сезон 2020/2021 заболяемостта беше изключително ниска и грипни вируси не се изолираха?

Сезон 2020/2021 беше по-особен по отношение на грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ), като бяха отчетени изключително ниски нива на активност в Северно полукълбо. Това се дължи на повсеместно въведените мерки за ограничаване на COVID-19 в държавите.

Сезонният грип, както и коронавирусната инфекция се разпространяват по въздушно-капков път. Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция на общоупотребими повърхности ограничи рязко респираторните заболявания, в т.ч. и сезонния грипа.

На този етап не е възможно да се каже категорично как ще се развие грипният сезон 2021/2022 – дали налагането на строги мерки отново ще ограничи разпространението на грипния вирус или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове.

Сигурно е обаче, че през предстоящия грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на SARS-CoV-2. Допълнително, поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон сега повече хора ще са податливи на заболяване.

Как да се предпазим от грип?

Ваксинирането е най-добрата защита срещу грипните вируси. Противогрипните ваксини се прилагат от десетилетия ежегодно по света на стотици хиляди хора от различни възрасти.

Най-рискови за заболяване с тежко протичане и опасност от смъртен изход са възрастните лица над 65 г., както и лицата с хронични заболявания на дихателната, сърдечносъдовата системи, с диабет, лица на хемодиализа и др.

Важно е да се знае, че симптомите на сезонния грип наподобяват тези при COVID-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица.

Заболяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция би се отразило сериозно на възрастните хора, на гражданите с хронични и придружаващи заболявания, както и на бременните жени. За хората, преболедували COVID-19, чиято имунната система е значително отслабена, заразяването със сезонния грип крие големи рискове.

Можем ли да се ваксинираме срещу грип и срещу COVID-19?

Съгласно Кратката характеристика на продукта ваксината срещу COVID-19 се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина.

Грипът е сезонна инфекция и ваксинациите се извършват преди да е настъпил. COVID-19 е пандемия, а ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година, посочват от здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

21

ваксиниран

25.09 2021 в 02:00

zuljin, съгласен съм - аз очаквах до момента да са извадили конкретни ваксини, които са специфицирани срещу новите варианти.

Реално, нищо не ги спира да го направят. РНК ваксините така или иначе са разработени след секвениране на генома на реалния вирус и могат да се разработят много бързо. Предполагам, че вече съществуат.

Защо не са ги пуснали в тестване все още е интересен въпрос. Възможно е да искат да разкарат количества, които вече са произведени, да. Така или иначе, производителите не са алтруисти, а търсят възвращаемост.

865

20

ваксиниран

25.09 2021 в 01:55

"Не са "убит" вирус, както бяха старите и изпитани ваксини."

Щом е старо, значи е злато! Що не си направиш една трепанация като те боли глава другия път, олигофрено, който повтаря неща, които не разбира.

865

19

ваксиниран

25.09 2021 в 01:52

Глупак необразован, ти знаеш ли как изобщо работи собственото ти тяло? Ти учил ли си някога биология, генетика и посещавал ли си някога 8-и и 9-ти клас? Селяк.

Всеки вирус работи по абсолютно еднакъв начин - нашива ти се, вкарва ти РНК/ДНК и кара тялото ти да произвежда вирусни протеини.

С думи прости, както има генно модифицирани зеленчуци, така е и с абсоюлютно всеки вирус - тялото ти започва да произвежда вируси без да имаш дума по въпроса.

Олигофрен безмозъчен, вземи прочети един учебник по биология за 8-и клас и тогава се излагай в интернет с нискоинтелигентните си простотии.

2732

16

zuljin

24.09 2021 в 22:58

...имах предвид, че са прецедент, защото са одобрени след едва 3 месеца тестване (първите), иначе ясно, че вече са тествани и има реални данни с големи извадки
Те ваксините може да са най-различни, но правят едно и също - антитела срещу конкретен бетък на шиповия протеин на вируса. Лошото е, че не се мисли в посока ъпдейт на ваксините, а само за буустери... респективно бързи милиарди без никъв зор

865

13

ваксиниран

24.09 2021 в 19:31

А хомеопатията е слабоумник, който просто ме дразни с тъпотията си.