Зарков предлага черна книга на шумните и провалени операции на прокуратурата

Служебният правосъден министър ще внесе същите предложения за механизма за контрол на обвинител №1

OFFNews 08 февруари 2023 в 10:31 2225 1

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

Черна книга на прокурорските акции, които са започнали шумно, създали са големи дебати, политически сътресения, промени на министри, а накрая са завършили безславно, предлага служебният правосъден министър Крум Зарков в интервю за БНР. А "сметката" плаща незащитеният българин. Министърът заяви, че винаги е бил привърженик на тезата, без значение кой е главният прокурор, държавното обвинение да говори след осъдителни присъди, а не преди това.

"Никога не съм твърдял, че с приемането на този закон (става дума за механизма за контрол над главния прокурор, който депутатите не приеха, преди да се разпусне 48-ият парламент) всичко, свързано с прокуратурата, се решава. Не е така. Тези въпроси имат други решения. Има известни елементи от тях и в този закон, но не свързани с механизма. Има няколко проблема. Голямата сила на прокуратурата идва от две места – монопол на това кое става общоизвестно и как, другото - монопол дали ще се образува досъдебно производство или не", коментира Зарков и допълни, че понякога има типично фанфарни мероприятия от страна на обвинението.

Той напомни, че са приети 5 от 12 важни законопроекта, които са минали през широко обществено обсъждане. 

"Според мен се получиха добри. Ще прегледаме още веднъж дискусиите в парламента, за да видим дали има нещо, което можем да нанесем. В по-голямата си част тези дискусии бяха доста несъдържателни от гледна точка на това, че те спряха на първо четене. Ще направим преглед на всичко, което се каза, но като цяло мога отсега да заявя, че законопроектите ще бъдат същите или поне същите ще предложа на Министерския съвет, който трябва да реши дали да ги предостави на вниманието на Народното събрание", бе категоричен служебният министър.

Зарков отново подчерта, че става въпрос за тежки политически решения, зад които трябва да има политическо мнозинство. По думите му не е чул визия за съдебната реформа от страна на ГЕРБ, въпреки че въпросът стои на масата от 15 г. Представеното в Министерския съвет решение е най-доброто, работено е от две правителства, но не е достигнала воля за приемането му.

Той напомни, че законът е бил приет с огромно мнозинство на първо четене в парламента, а после са започнали въпросите и депутатите са отказали да поемат отговорност за започване на реформата.

"Според нас решението на този проблем се крие в това да може човек, който нито преди разследването, нито след него зависи, ако щете формално, от главния прокурор, който ще бъде евентуално обект на това разследване", обясни за пореден път Зарков.

И напомни, че промените са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, по приоритетите на който са били съгласни всички. Предложеният механизъм няма да промени и подобри цялостното функциониране на прокуратурата, това обаче не означава, че не трябва да се направи опит. Механизмът не може да накарана прокуратурата да работи, а да носи отговорност. Тя трябва да бъде накарана да работи чрез механизмите за отчетност, чрез ВСС и по правилата, които съществуват, но не се прилагат, изтъкна Крум Зарков.

По думите му страната е била изправена пред сериозна конституционна криза, тя не е преодоляна, а смекчена, и тази ситуация не е нормална.

Зарков не подмина и темата "БСП". Поставен е лидерският въпрос и докато столетницата не го реши, не я чака нищо добро, смята той. Запитан дали лидерската позиция в партията е негова цел, Зарков отговори: "В момента пред мен не стои въпросът. По принцип имам много и големи цели пред себе си. Тази може да бъде една от тях – да".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови