ВСС избра Борислав Сарафов на мястото на Гешев

Само Красимира Филипова не иска да е и.д. главен прокурор

OFFNews 16 юни 2023 в 12:39 6361 8

Борислав Сарафов

Снимка БТА/Христо Касабов

Борислав Сарафов

Прокурорската колегия на ВСС избра Борислав Сарафов да е изпълняващ длъжността главен прокурор след освобождаването на Иван Гешев.

Това стана с осем гласа "за" и един "против". Той ще е главен прокурор от днес до назначаването на нов.  

След дадената по-рано 30-минутна почивка стана ясно, че Сарафов е заявил желание да участва в процедурата и да се яви на заседанието. Десислава Пиронева също иска да участва, както и Даниела Машева. Единствено Машева е обяснила, че не може да се яви във ВСС, защото е в отпуск и е извън София.

Единствено Красимира Филипова е заявила, че не желае да е и.д. главен прокурор. 

Това стана ясно по време на заседанието на Прокурорската колегия към ВСС, която избра и.д. главен прокурор. 

Огнян Дамянов обобщи, че има три кандидатури - на Сарафов, Пиронева и Машева. Калина Чапкънова от своя страна поиска първо да се приемат формалните критерии, посочени от Дамянов по-рано. 

Един от членовете на Прокурорската колегия към ВСС - Пламен Найденов, предложи да се гласуват и моралните качества, както и да се вземе предвид това, че срещу Сарафов има данни за проверка срещу него и подадени два сигнала. Има и процедура без решение за отстраняване на Гешев. 

"Има закон и с наложено вето за разделяне на НСлС. Няма нищо лошо, че Сарафов е първи по старшинство, но аз предлагам Даниела Машева например - има най-много опит. Няма никакви данни, които да компрометират професионалните й качества. Не трябва сляпо предлага. Да не се изправим пред нов сюжет - отстраняване на и.д. главен прокурор", каза Найденов. 

Дамянов от своя страна посочи, че това срещу кого колко сигнала има е "тънък лед", защото утре могат да завалят срещу всички. Найденов отговори, че не трябва сляпо да се назначава на база старшинството. 

Георги Кузманов също индиректно защити Сарафов, като посочи, че досега никога не се е взимало предвид дали има висящи производства и сигнали. "Не сме запознати със сигналите и как ще се развият. Ако се стигне до повдигане на обвинение, избраният от нас и.д. главен прокурор ще бъде отстранен. Няма нищо страшно в това", категоричен е Кузманов. 

Калина Чапкънова също подкрепи Борислав Сарафов, като припомни, че срещу кандидати за определена длъжност започват да "валят" сигнали. Според нея не бива да се гледат съществуващи сигнали срещу който и да е заместник. Чапкънова няколко пъти повтори, че думите ѝ се отнасят за всички заместници на Гешев, както и че всеки има нужните етични качества да изпълнява длъжността главен прокурор. 

Гергана Мутафова подкрепи Чапкънова и допълни, че се съмнява за "чистота" на сигналите, както и че тя не знае за какви сигнали говори Найденов. "Ако я караме по този начин, трябва спешно да се саморазпуснем, защото чуваме за проверки и срещу нас", каза още Мутафова. 

Ще неглижирам това, което се разпространява по медиите, закани се тя. 

И Стефан Петров подкрепи колегите си, като се аргументира, че се избира временна фигура, която, според него, не подлежи на критериите, когато се избира главен прокурор.

Преди да започне гласуването Дамянов призна, че ще подкрепи кандидатурата на Борислав Сарафов. Същото направи и Георги Кузманов, и Гергана Мутафова. Найденов от своя страна заяви, че официално предлага Даниела Машева, защото е с най-много стаж във ВКП и ВАП. 

"Ние избирахме Сарафов за директор на НСлС. Той е в рамките на Следствието, това е неговият ресор. За него водещият критерий е, че е 10 години е зам.-главен прокурор", категоричен е Найденов.

Така след само 30 минути дебати се премина към гласуване на кандидатите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

7

П

16.06 2023 в 14:53

Абе Боби, къде е Пепи €-то?

14469

6

случайно прочетох

16.06 2023 в 14:14

Отврат!
Нямаше ли някой образован, с поне малко интелект, поне малко начетен....?!?

-480

5

Октим

16.06 2023 в 13:36

Майко мила! Е на този вече му давам съвет да не ходи в чужбина, че в някои държави дават присъда само за физиономията, която има ... А и с такъв тъп милиционер начело на съдебната система промените в България се отменят за следващите мноооого години!

4038

4

Moirae

16.06 2023 в 13:19

Досегашният нощният стражар не им вършеше работа и взеха, че си назначиха нов. Звукът на тишината се завърна. Елементарно и тъпо по милиционерски.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика